Saat kulesindeki çanın sesi uzakta olsak bile her yarım saatte ve tam saatlerde çalar insanlar bu sayede özellikle cami saatlerini ayarlarlardı. Ayrıca insanlar birbirlerine randevu verecekleri zaman saat kulesinin orada bekliyorum, saat kulesinden yukarı doğru yürü, saat kulesinden aşağı doğru in vb. tanımlamalarda bulunurlardı. Bu kelimeler hatıralarımızda kalmış ve günümüze kadar bizimle birlikte gelmişlerdir. Saat kulemiz yıllara inat halen tüm ihtişamıyla, gecesi ayrı güzel, gündüzü ayrı güzel Yozgat’ımızın tam merkezinde dimdik neredeyse ilk günkü gibi durmaktadır. 

Saat Kulesi: Yozgat’ın merkezinde yükselen kare prizma gövdeli uzun bir kuledir, kuleyi Tevfikizade Ahmet Bey Belediye Başkanlığı sırasında yaptırmıştır. Kulenin mimarı Şakir Ustadır.  Birçok yayında bu kulenin 1908 tarihinde inşa edildiği belirtilmektedir.  Ayrıca saat kulesini yaptıran Tevfikizade Ahmet Beyin 1908-1909 tarihleri arasında Belediye başkanlığı yaptığı da bilgiler arasındadır, bu bilgilere dayanarak yapılış tarihinin 1908 olduğu kabul edilmektedir. 

Saat Kulesi; enine silmelerle altı kata bölünmüştür. Üst kısmı şerefe gibi balkonla çevrilmiştir. Üzerini çan şeklinde bir külah örter. Külahın altında her yüzeyde bir saat kadranı yer alır. Çanı 288 kg ağırlığındadır. Çanın topu sekiz parça 282 kg. saatin topu 50 kg. ağırlığındadır. Çanını yukarıya iki kırmızı lira karşılığında Hamal Kör Musa çıkartmıştır. Her yarım ve tek saatlere ispatlı olarak çalan saatin üzerinde Norez’Jura ve L.D.Odobey Gadet yazılıdır. Kuleye kuzeydeki yuvarlak kemerli kapıdan girilir. Ve zikzak şeklindeki ahşap merdivenlerle çıkılır. Şerefenin altında aşağı doğru her katta küçük yuvarlak kemerli bir pencere bulunur.  (Bilgi:  Yozgat İl ve Kültür ve Turizm müdürlüğü)

Editör: TE Bilişim