Anne babalar gözlerinden bile sakındıkları çocuklarının iç çamaşırlarına, kazaklarına iliştirdikleri ufacık nazar boncukları ile onları kötülüklerden, kötü düşünce ve bakışlardan koruduklarına inanmışlar. Bazen çok sevdikleri arabalarının içini süslemişler, bazen evlerinin kapı girişlerini, bazen duvarlarını bu nazar boncukları ile hem süslemiş ve hem de kem gözlerden korumaya çalışmışlardır.
Hatta o kadar ileri gitmişlerdir ki, bazen çok sevdikleri hayvanlarının boynuna nazar boncukları takmışlar, bazen hayvanlarını takip etmek üzere nazar boncuklu çanlar icat etmişlerdir. Bazen evlerindeki saksı çiçeklerinin saksılarını süslemişler, yani kısaca hemen hemen tüm hayatımızın içinde nazar boncuklarımız bulunmaktadır.  Nazar boncuğuna muncuk, moncuk, monşak, monçak, monçok, muyınçak gibi isimlerde verilmiştir. 
Genelde nazar boncukları göz şeklinde olmaktadır.



Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu açıdan bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü iyi ve kötü düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar dan nazar boncukları yapılmış bu sayede bu kötü bakışların dikkatlerini  bu taşlara çekerek insanlara zarar vermesinin önlendiğine inanılmıştır. Nazar boncukları geçmişten günümüze kadar kendini geliştirerek ve yenileyerek gelebilmiştir. Kötü bakış, kötü düşünce ve hislerden uzak bir dünya dileğiyle.





Editör: TE Bilişim