Küçücük bir çocukken çoğunlukla uçurtma uçururken bu kuşları görür çok heyecanlanır ve sevinirdim, hayatımda hiç leylek yumurtası yemediğim halde nedendir bilmem her leylek gördüğümüz de bu tekerlemeyi söyleyerek koşar oynardık. Daha sonra yaşımız büyüdüğünde anladık ki bu kuşlar aslında yazın habercileridir. Bu kuşların gelmesiyle birlikte havalar ısınır ve sıcak yaz günleri başlar.
Hatta  hayatımıza o kadar girmiştir ki bu uzun bacaklı misafirlerimiz çocuklar anne babalarına ben nasıl oldum diye sorduklarında hiç istisnasız “yavrum seni leylekler getirdi” cevabını alırdı.



LEYLEKLER HAKKINDA 

Leylekler leylekgiller familyasından büyük ve uzun bacaklı bir kuş türüdür. Uçuş için kullandığı kanatlarının uçları siyah, bunun dışında tamamen beyazdır. Gagası ve bacakları erişkinlerde kırmızı, yavrularda ise siyahtır. Leylek Büyük bir kuş olup 100-115 cm uzunluğunda 2,5 ila 4,5 kg arasında ağırlıkları değişmektedir. Kanat açıklığı ise 155-215 cm arasındadır. Leylekler her yıl kalabalık sürüler halinde uzun mesafelere göç ederler,  bunun nedeni soğuk bölgelerde yaşayamamalarıdır.  Leylekler, yaz mevsiminde Avrupa’dan kuzey Afrika’ya, Türkiye’den Japonya’ya kadar uzanan ılıman alanda yaşamlarını sürdürürler. Havalar soğumaya başlamadan güney yarım Küre’ye, tropikal Afrika’ya ve Hindistan’a göç ederler.
  


Etçil olan leylekler, böcekler, balıklar, sürüngenler, küçük memeliler ve küçük kuşlar gibi çok geniş bir yelpazede beslenir. Besinlerinin çoğunu yerden, kısa bitki örtüsü içinden ve sığ sulardan toplar. Tek eşli olarak ürerler ancak yaşam boyunca sürecek bir çift bağı kurmazlar. Hem erkeği hem de dişisi, çubuklardan oluşan ve birkaç yıl kullanılabilen büyük bir yuva yapar, her yıl geldiklerinde bu yuvayı kullanırlar, ancak yuva bozulmuş ise tekrar yeni bir yuva yaparlar.  Dişi leylek her yıl bir kereliğine olmak üzere dört yumurta yumurtlar ve yavrular 33-34 gün sonra aynı anda olmamak üzere yumurtadan çıkar. Çifti oluşturan kuşların ikisi de kuluçkaya yatar ve birlikte yavruları beslerler. Yavrular yumurtadan çıktıktan 58-64 gün sonra yuvadan ayrılır ve 7 ila 20 gün daha ebeveynler tarafından beslenir.
Leylekler değişik sesler çıkartarak değil de, gagalarını tıkırdatarak birbirleriyle anlaşırlar. Bize sanki birbirinin aynısıymış gibi gelen ‘tık tık'' sesleriyle birçok şeyi anlatabilirler.
Erkek leylek ve eşi bir araya gelince gagalarını tıkırdatıp, kanat çırparak dans ederler. Bu dansın en büyük özelliği erkek leyleğin, dişinin dikkatini çekmeye çalışmasıdır.



Editör: TE Bilişim