Kuşburnu gülgiller familyasından olup, boyları 1-3,5 metre kadar olabilmektedir. Dalları dikenli olan bir ağaç türüdür. İlkbahardan başlayıp yaz boyunca açan açık yada koyu pembe bazen beyaz renkli küçük  ve tek kat güzel kokulu çiçekleri bulunan bu bitkinin çiçekleri dökülüp, meyvesi olgunlaştığı zaman 1,5-2 cm uzunlukta parlak kırmızı meyvelere dönüşmektedir.  Kuşburnu bitkisi Yaban gülü, itburnu, it gülü, gül elması gibi farklı isimlerle de bilinmekte olup, genel olarak bilinen ismi Kuşburnu dur.
Bu çok şirin şirin olduğu kadar da faydalı olan bitki Anadolu orman açıklarında, kayalık yörelerde ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişmektedir. Bu bitkiye İlimizin hemen hemen her köşesinde rastlanmaktadır. Kuşburnu özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir.
Kuşburnu bazı vatandaşlarımız tarafından toplanarak köylü pazarında satışa sunulmaktadır.   Bu bitkileri kendisi toplayan veya satın alan vatandaşlar marmelat, reçel vb yaparak tüketebildikleri gibi bu meyveleri kurutarak kışın çayını yapmakta ve bu sayede bol bol C vitamini almaktadırlar.
Kuşburnunun bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
•    Romatizma ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir; kuşburnu bitkisinin eklem kireçlenmelerinin tedavisi ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki faydaları klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır.
•    Cilt ve yara iltihaplanmalarında oldukça faydalıdır; taze kuşburnu bitkisi ciltteki iltihaplanmalara sürüldüğünde kısa sürede iyileşme görülmektedir.
•    Kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlar; sık sık kuşburnu bitkisi tüketen bir kişinin kanser olma ihtimali diğer insanlara göre daha azdır.
•    Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir; içerdiği C vitamini ile gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı tedavisinde etkili bir tedavi yöntemidir, hastalıktan önce tüketildiğinde ise bu hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar.
•    Akciğerleri temizler, akciğerde leke oluşumunu engeller ve bronşları açar; özellikle bronşit hastaları için inanılmaz bir tedavi yöntemidir. (kaynak: medicalife)
•    Kuşburnu çayının özellikle basür rahatsızlığına iyi geldiği de halk arasında bilinmektedir.
Kuşburnu çayı yapılışı:
Yarım litre(yaklaşık 500 gram) kaynamış su içerisinde kurumuş ve ezilmiş 2 yemek kaşığı kuşburnu ekleyin ve 10 dakika demlenmeye bırakın.  İçerisindeki minik tüyleri süzgeç yardımıyla süzerek fincana alın ister sade olarak ve istenirse şeker, bal ilave ederek afiyetle için.
Şifa niyetine İNŞALLAH


Editör: TE Bilişim