Sahiplerine bağlılıkları ile şöhret bulmuşlardır. Bir köpeğin ortalama ömrü 15-20 yıl olmaktadır. Görünüş ve büyüklükleri ile 100 den fazla köpek ırkı bulunmaktadır. Bunlardan günlük hayattan tanıdığımız hayatımızın içine girmiş olan en iyi bilinen cinsleri çoban köpeği, av köpeği, polis köpeğidir.
Hemen hemen hepimizin hayatında köpeklerle ilgili ufak tefek anıları olmuştur. Kimimizi küçükken bir köpek kovalamıştır. Kimimizin köylerde eş dost ziyaretlerinde köpeklerle dostlukları olmuştur. Ve hatta kimimiz de sokaklarda kimsesiz dolaşan köpeklere yiyecek vermek suretiyle bir dostluk kurmuşuzdur.  Şunu söylemek isterim ki kim bir köpeğin kendisine uzanan çaresiz patilerini sımsıkı tutarak ona sahip çıkabiliyorsa inanın o kişi şanslıdır.



Sevimli dostlarımız olan Köpekler kuduz hastalığına rahat yakalanmaları nedeniyle ve bağırsaklarında köpek tenyası taşıması nedeniyle sağlık açısından çok dikkat edilmesi gereken hayvanlardır. Bu hayvanlarımız ile dostluklarımızı sağlam devam ettirebilmemiz için aşılarının ve temizliklerinin düzenli olarak yapılması ve mümkün ise bu hayvanlarımızın ev dışında bahçelerimizde beslenmesi daha uygun bir davranıştır.  Bütün bu sebeplerden dolayı dinimiz de köpeklerin ev içinde değilde bağ ve bahçelerimizde beslenmesine müsaade etmemektedir.
Köpeklerde hemen hemen hiç ter bezi yoktur. Dolayısı ile hiç terlemezler. Yalnız çok sıcak zamanlarda dillerini ağızlarından sarkıtarak hararetlerini dışarı atarak serinlerler.  Bu da zaten çok sevimli olan bu hayvanlara ayrı bir sevimlilik vermektedir.  Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Hayvan barınaklarında sevgiye muhtaç bu dostlarımızı unutmayalım. İmkânımız var ise bahçelerimiz için bu dostlarımızdan bir tanesini alalım. Onların gözlerindeki mutluluktan bizlerde faydalanalım.


Editör: TE Bilişim