Oktay'ın Fotoğraf Çerçevesi...İki dirhem bir çekirdek: Keçiboynuzu

Çocukluğumuzda şimdiki gibi fındıklar, fıstıklar, cevizler bademler fazla değildi bizlerin yemişleri, kuru üzüm, leblebi, keçiboynuzu vb olurdu. Belki de eskilerin bu kadar sağlıklı olmalarının bir nedeni de faydasını bilmeden tükettikleri keçiboynuzlarıdır.

Oktay'ın Fotoğraf Çerçevesi...İki dirhem bir çekirdek: Keçiboynuzu

Çocukluğumuzda şimdiki gibi fındıklar, fıstıklar, cevizler bademler fazla değildi bizlerin yemişleri, kuru üzüm, leblebi, keçiboynuzu vb olurdu. Belki de eskilerin bu kadar sağlıklı olmalarının bir nedeni de faydasını bilmeden tükettikleri keçiboynuzlarıdır.

21 Kasım 2014 Cuma 07:01
574 Okunma
Oktay'ın Fotoğraf Çerçevesi...İki dirhem bir çekirdek: Keçiboynuzu


Keçiboynuzu ağaçları 10 metreye kadar uzayabilmekte sert ve koyu yeşil yaprakları ile ihtişamlı ağaçlardır. Daha çok Akdeniz kıyılarında Kıbrıs adası, Libya ve ABD nin Kaliforniya bölgesinde yetişir. Ülkemizde Antalyanın Alanya, Manavgat, Gazipaşa ilçeleri ile Mersin in Anamur, Erdemli, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar ve Silifke ilçeleri ile Muğlanın Marmaris ve Datça ilçelerinde yetişmektedir. Bu bölgelere yaz tatillerinde gidenlerimiz keçiboynuzu toplayan insanlarla sık sık karşılaşmaktadırlar. İnsanlar çuvallar dolusu bu yemişi toplamaktadırlar, bu yemişin bir güzel tarafıda herhangi bir işlem yapılmaksızın toplandığı andan itibaren tüketilebilmesidir.

Günümüzde bu yemişler daha çok pekmez (harnup pekmezi), ve keçiboynuzu tozu olarak tüketilmektedir. Özellikle toz şeklinde çikolatalara tat ve renk vermekte kullanılan bu keçiboynuzunu önemli faydalarından dolayı tüm annelerin kullanmasında fayda vardır. Çocukların sütlerine kakao gibi katılabilir, veya yapılan keklerin içine katılarak çocukların faydalanması sağlanabilir.

Keçiboynuzu hakkında bir de rivayet vardır; bu rivayete göre Lokman Hekim tüm illeri gezerek dertleriyle ilgilenmek üzere yola çıkar.  Toros Dağlarından aşağıya inip Akdeniz e doğru ilerlerken limon ağaçlarını görür, Orada yaşayan insanların daha sağlıklı olabileceğini düşünerek ilerlerken yolunun sağının solunun keçiboynuzu ağaçlarıyla örtülü olduğunu görür. Orada durup yanındakilere “Buranın insanlarının bana ihtiyacı olmaz” deyip geri döner.

Keçiboynuzunun çekirdeklerinin ağırlık ve hacimleride hep aynı olmuştur. Eskiler ağırlık yerine bu çekirdekleride kullanmışlardır. Ve hatta “iki dirhem bir çekirdek sözü” keçiboynuzu çekirdeği ile yapılan alışverişlerden kalma bir sözdür.

Keçiboynuzunun birçok faydası vardır Bunlar kısaca;

·         Kolestrol içermez.

·         Kafein yoktur.

·         Kalsiyumu (CA) boldur; süte oranla yaklaşık 3 kat.

·         A, B ve E vitaminleriyle P (fosfor) içerir.

·         Vücuda yiyecekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar.

·         Yüksek oranda çinko içerir.

·         450 ML kaynamış ve ocaktan alınmış suda 7 tane ezilmiş keçi boynuzunu 15-20 dkbekletip günde 1 su bardağı içmek testestoron seviyesini arttırır.

·         Astım hastalığına, nefes darlığına iyi geldiği söylenmektedir.

 


Son Güncelleme: 20.11.2014 17:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol