Eskiden insanlar bu kuş türüyle daha fazla içli dışlı yaşamaktaydılar öyleki kimilerimiz müstakil evlerimizin bahçesinde küçük kümesler içerisinde beslemiş, kimimiz güvercin sevgisine yenik düşerek balkonlarda yaptıkları küçük kafes türü barınaklarda beslemeye çalışmışlardır. Bu sevimli hayvanların evcil mi yoksa yabanimi olduğunu hep merak etmişimdir. Çünkü her ne kadar evlerde balkonlarda beslense de  insanlara pek yaklaşmazlar, diyebilirim ki ilişkileri sadece beslenme ve sığınmadan ibaret kalmaktadır.  
Günümüze geldiğimiz zaman ise durum biraz değişmiştir. Bu sevimli hayvanları beslemek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Her yer beton yığını halini almış ve bir komşunun besleyeceği hayvan diğer bir komşusuna rahatsızlık verir duruma gelmiştir. İnsanlar bu güvercin sevgisini farklı şekillere taşımışlar, örneğin İstanbul Taksim meydanında, veya Ankara Ulus meydanında güvercinler toplu halde bulunmakta ve özellikle çocukların tüm ilgisini sevgisini üzerine çekmektedir. 
Güvercinler yaşamları boyunca 4 evre geçirirler, bunlar kısaca şöyledir. 
1. Üreme ve yavru büyütme dönemi
2. Performans dönemi (Uçuş gösteri) 
3. Tüy dökümü dönemi
4. Kış durgunluğu dönemi
Güvercin yemleri protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bakımından dengeli ve zengin olmalıdır. Yem karışımında kullanılan daneler çimlenme yeteneklerini kaybetmemiş olmalıdırlar. Ayrıca güvercinlerin önünde sürekli ve temiz su bulunmalıdır. Özellikle yavru döneminde suya gereksinimleri oldukça artmaktadır. 
Bu sevimli küçük dostlarımızı özellikle kış mevsiminde unutmayalım, her tarafın karlar la kaplandığı o soğuk kış günlerimizde hepimiz en azından küçük kaplarla balkonlarımıza veya cam kenarlarına yiyecek bir şeyler bırakalım bu hayvanlarla olan bağlarımızı dostluklarımızı gelecek nesillere aktaralım.
Editör: TE Bilişim