Son yıllarda eskiye oranla geç başlayan kış ayları ve kar yağışı şehirdeki yaşayışı da iyiden iyiye etkiliyor. Geçtiğimiz yıllarda kar yağışı ve soğuk havaların görüldüğü kentte şimdilerde ise güneş hiç eksik olmuyor. Bu durum bazı esnafları da olumlu olarak etkiliyor.
    Bunlardan Hanımeli Gözleme ve Fast Food'un işletmecilerinden Halit Tinel gelişmeleri şöyle anlattı: “Önceleri Ekim ayı ortalarında başlayan soğuk havalar ay sonunda düşecek kar yağışının habercisi olurdu.
    Bu havalarda değil kazakla gezmek montsuz, paltosuz dışarı çıkamazdık. Kar yere düştüğünde ise sabah erkenden gelir küreklerle evimizin iş yerimizin önündeki karları temizlerdik. Tabi ki bunların hepsi ayrı bir tattı bizim için.”
KASIM'DA GÜNEŞİ GÖRÜYORUZ
    Tinel, Kasım ayında kar altında, soğuk bir kış geçiren Yozgat'ın şimdi kısa kollu giysilerle gezilebilen Antalya tarzı bir şehre dönüştüğünü söyledi.
    “Akşamları çıkan soğuklar bile önceki yıllarda gördüğümüz yaz gecelerindeki rüzgarlı havaları hatırlatıyor bana” diye devam eden açıklamasında Tinel, geçmişe dair hatıralarını ve bu günü şu sözlerle anlattı:
    “Ekim aylarında çay bahçeleri piknik alanları bomboş olurdu. İnsanlar daha çok kapalı mekanları tercih ederlerdi. Ama Kasım ayındayız ve açık alanda iş yapan mekanlar halen müşterilerini ağırlıyor durumdalar. Örneğin önceden iş yerlerimizi ve evlerimizi ısıtmak için tonlarca kömür yakardık ve bu işleme ekim ayı ortalarında başlardık.
    Evet şimdi doğalgaz var ama Kasım ayında bile ısıtmak için kullanmaya gerek duymuyoruz. Gazetelerde Balkanlardan soğuk hava dalgası geliyor diye okurduk, sabaha baktığımızda bir metre kar görürdük. Şimdi öyle değil Balkanlara da inanmıyoruz artık. Havaların iyi gitmesi, kar yağışının olmaması kuraklığın habercisi olur sanılırdı ama bu yıl yağmur çok yağdı. Göletler doldu su sıkıntısının çok olduğunu düşünmüyorum ve bu çiftçileri de olumlu yönde etkiledi.”
    Çekilen hatıra resimlerinde ve kartpostallarda hep karlı havaları ile anılan Türkiye'nin ortasında bulunan Yozgat Kasım ayında bile kara hasret yaşıyor.
       
Editör: TE Bilişim