Özellikle 40 yaşın üzerinde, sigara içen, sık sık öksüren ve nefes darlığı çeken kişilerin mutlaka yaptırması gerektiği hatırlatılan testin ücretsiz yapıldığı belirtildi. Derin nefes alındıktan sonra, cihaz borusuna güçlü olarak üflenerek yapılan, en fazla 10 dakika süren testtin sigara içenlerin yaptırmaları istendi. 
Test ile ilerleyici bir hastalık olan kronik obstrüktif (Tıkayıcı) akciğer hastalığına erken tanı konulabildiği, ilerlemesini de önlemenin mümkün olduğu ifade edilerek, ''Ayrıca astım hastalarının bir kısmı da bu testle teşhis edilebilmektedir. Bu test sonucu nefes değerleri düşük çıktığında, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gereklidir'' uyarısı yapıldı.
Teste katılanlara sigarayı bırakmaları ve nasıl bırakacakları konusunda bilgiler verilirken, spor yapmanın önemine de değinildi, ''Spor tüm insanların sağlıklı kalması için önemlidir. Aynı zamanda akciğer hastalarının sağlığını yeniden kazanması için de spor yapılması önerilmektedir'' denildi. 
Cumhuriyet Alanı'nda kurulan stantta yerel basın mensupları ile birlikte Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş'un da nefes testi yapıldı.

Editör: TE Bilişim