Bunun üzerine Yozgat’ ta görev yapan muhtarlar, mesai bitiminden sonra listede ismi bulunanların kapısını çalmaya başladı. Muhtarı karşısında görenler önce şaşırıyor, ardından da en kısa sürede kimliğini değiştireceği sözünü veriyor.
    İl nüfus müdürlüklerinden gönderilen listede ismi bulunanlar, kimliklerini değiştirmeleri yönünde bilgilendiriliyor. 2009 yerel seçimlerinden sonra nüfus cüzdanında TC kimlik numarası olmayanlar oy kullanamıyor.
    12 Eylül referandumu öncesi yaklaşık 700 bin kişi kimliğini değiştirdi. Bu süreçte nüfus müdürlükleri hafta sonları bile çalıştı. Yine de eksiklikler giderilemedi. Yozgat’ ta halen yaklaşık bin 500 kişinin nüfus cüzdanında kimlik numarası bulunmuyor. İçişleri Bakanlığı, seçimlere 6 ay kala düğmeye bastı. Valiliklere bir tebligat gönderildi. Nüfus cüzdanında kimlik numarası bulunmayan vatandaşların bilgilendirilmesi istendi. Bunun üzerine muhtarlıklar harekete geçirildi.
    Medrese Mahallesi Muhtarı Mustafa Bölükbaşı, haftalardır vatandaşın kapısına giderek bilgilendirme yaptığını belirtti.
    Mahallesinde TC kimlik numarası olmayanların bulunduğunu kaydeden Bölükbaşı, uygulamanın faydalı olacağını ve seçime kadar kimlik numarası olmayan vatandaşın kalmayacağını temenni ediyor.
    Bölükbaşı, bir günlük ev ziyaretlerini şöyle anlattı: "Kapıyı açan vatandaşa elimdeki listede isminin olduğunu, en kısa zamanda kimliğini değiştirmesini, yoksa seçimde oy kullanamayacağını söylüyorum. Vatandaş beni kapıda görünce önce şaşırıyor. Ardından uygulamayı olumlu karşılayarak, 'Biliyoruz, ihmal ettik.' sözleriyle en kısa zamanda kimliğini değiştireceğini ifade ediyor."
NÜFUS CÜZDANI 10 DAKİKADA DEĞİŞTİRİLİYOR
    Kimliğini yenilemek isteyen vatandaşların, iki adet vesikalık fotoğraf ve muhtardan nüfus cüzdanı talep belgesi alarak nüfus müdürlüğüne başvurmaları yeterli oluyor. Belgelerinde eksik olmayan vatandaşa 10 dakika içinde yeni kimliği takdim ediliyor. İşlemleri kendisi yaptıramayacak olan vatandaşların ise yerine vekil tayin ettiği kişi için noterden nüfus cüzdanı almaya yetkili özel vekalet alması gerekiyor. Nüfus cüzdanını kaybedenlere ise 67 lira para cezası uygulanıyor.

Editör: TE Bilişim