Yozgat merkeze bağlı 17 haneli Kırıksoku Köylüleri kendi imkanları ile yaptıkları camiye minare yapamayınca çareyi demir direği minareye dönüştürmekte buldu. Cami yapıldığından bu tarafa minare olarak kullanılan direğin üzerine taktıkları hoparlörle ezan sesi tüm köye duyuluyor. Gün geçtikçe paslanan ve camiye yakışmayan bir görüntü oluşturan demir direkten kurtulmak isteyen köy sakinleri yetkililerden destek bekliyor.

Yaklaşık iki asırlık müzisyen geleneğinin son temsilcileri olan Kırıksoku Köyü sakinleri geçimlerini düğün, açılış, tören gibi özel günlerde davul ve zurna çalarak sağlıyor. Ramazan ayında şehir merkezinde ramazan davulculuğu görevini de üstlenen köy sakinleri, cami minaresi olarak kullandıkları demir direğin sökülerek yerine bir minare yapılması için pek çok kamu kurumuna müracaat etmesine rağmen sonuç alamadı.

Köy camiini muhtarlığı döneminde köylülerin desteği ile yaptırdığını söyleyen Haydar Aslan; “Elektrik direğinden minare olur mu? Eğer çaresizseniz, imkanlarınız yoksa olur. Biz artık bu direkten kurtulmak, camimize yakışır bir minareye sahip olmak istiyoruz” dedi.

Pas tutan direğin üzerine hoparlörleri kendi imkanları ile takarak, ezan sesinin köye duyulmasını sağladığını bildiren Aslan, yetkililere seslenerek şunları söyledi:

“Kırıksoku Köyü Camisini muhtarlığım dönemimde köylülerin de desteği ile imkanlarımızı kullanarak açtık. Caminin minaresi elektrik direğinden. Üzerindeki hoparlörleri kendim montaj ettim. İki kez minare yapımı için müftülüğe dilekçe verdim. Hala demir direkle duruyor bir minare yapılmadı buraya. Camimiz de ihtiyaçları var küçük bir cami. Köylüler olarak yaptık, idare ediyoruz köy halkı az olduğundan dolayı bu şekilde devam ediyor.

İnşallah cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız duyarda bir yardımcı olurlar Kırıksoku Köyü adına camimizin daha güzelleştirilmesi, daha güzel olması için.”

Köy sakinlerinden Ahmet Aslan da minaresi demir direkten olan bir caminin Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığını söyledi.

‘Biz çalgıcıyız diye mi minaremizin yapımına destek olmuyorlar’ diyerek sitemini dile getiren Aslan; “Camimizin minaresi yok. Hiçbir Yozgat toprağından, Türkiye toprağında böyle demir minare var mı. Bu köy davulcu-zurnacı köyü diye yapmıyorlar. Yoksa şuraya gelseler bir minare yapsalar biz de Müslüman’ız abi. Biz başka yerden gelmedik. Minaremizin hali ortada. Bunun yapılmasını istiyoruz. Minare böyle olmaz ki, demirden minare olur mu?” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim