Başkan Yardımcısı Ahmet Akgün, Sarı Topraklık, Taş Ocağı, Çatak ve Top Mahallelerindeki mezarlıklarda bakım ve düzenleme çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ederken, güvenlik açısından mezarlık kapılarını yenileyerek, sayısını azalttıklarını belirtti.

Akgün, gazetemize yaptığı açıklamada; “Mezarlıklardan geniş kapsamlı düzenleme çalışması başlattık. Dinimizin gereğine uygun bir hale dönüştürmek için mezarlıkları hem fiziki açıdan hem de kayıt olarak düzenliyoruz. Büyük ilerleme kayıt ettik. Mezarlıklarda nahoş olayların yaşanmasına engel olmak için güvenlik tedbirlerini artırıp, iki kapısı olan mezarlıklarda kapı sayısını bire indirdik” dedi.

HOPARLÖRDEN KUR’AN OKUNUYOR

Akgün, ayrıca mezarlıklarda gün boyu hoparlörden Kur’an-ı Kerim okutulduğunu söyledi.

Gün boyu okunan hatim duası ile mezarlıklarda yatan merhumların manevi ruhlarına dua hediye ettiklerini ifade eden Akgün, vatandaşların mezarlık düzenlemeleri sırasında ortaya çıkan çarpıklığa da engel oldukların belirtti.

YÜKSEK DUVARLARA GEÇİT YOK

Aile mezarlıklarının etrafını çeviren vatandaşların yüksek duvar yapmak suretiyle mezarlıkların aslını bozan bir görüntü ortaya çıkardığına dikkat çeken Akgün, şunları söyledi:

“Mezarlıklarındaki yüksek duvar engellerini ortadan kaldırıyoruz. Artık kesinlikle mezarlıklarda yüksek duvar uygulamasına müsaade edilmeyecektir.

Akgün, ayrıca cenaze kayıtlarını fotoğrafları ile birlikte internet ortamına taşıyacaklarını belirterek, kurulacak navigasyon sistemi sayesinde gurbetten kabir ziyaretine gelenlere ciddi kolaylıklar sağlanmış olacağını belirtti.

Yapılacak çalışma hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Akgün, şunları söyledi:

“İnternet üzerinden bir çalışmamız var. Defin işlemi yapıldıktan sonra mezarlık hizmetleri birimimiz defin kağıtlarını belediye bilgi işlemine getirerek burada şahsın internet üzerinden kaydını yapacak. Eğer uygun görülürse resimleri de olmak suretiyle belediyenin internet üzerinden defnedilen şahısların resimleri ve kimlik bilgileri yer alacak.

Mezarlıklarda kios dediğimiz navigasyon çalışması yapıyoruz. Navigasyon sistemi ile TC kimlik numarası ile ad soyad girmeleri takdirde mezarlığın yerini tespit edebilecekler. Bu çalışmayı da başlattık. Sadece bilgi işlemi yapılıyor. Sarı Topraklık’ta çok yoğun defin işlemi var. Defin büyük bölümü kayıt altına alındı. Kalanların da kayıt ve tespitlerini yaptığımız takdirde hizmete girecek.”

Editör: TE Bilişim