Yozgat'ta Tarım İl Müdürlüğü tarafından mera tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarına devam ediliyor.

     Yozgat İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ''Daha önce çeşitli kanunlarla tahsis edilmiş veya kadimden beri kullanılmakta olan mera, yaylak, kışlaklar ile kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişilikleri adına tahsislerinin yapılmasını, belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak, verimliliklerinin artırılmasını, sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamak amacıyla çalışma yapıldığı'' kaydedildi.

     Ülkemiz uzun yıllardan beri mera arazilerinde aşırı ve yoğun otlatma yapılması nedeniyle, meralarımızın ot verimlerinde büyük oranda azalmalar meydana geldiğine dikkat çekilen açıklamada, ''Bitki örtüsü tahrip olmuştur. Mera alanları hayvan beslemede doğal ucuz yem kaynaklarıdır. Mera Islahı ve Amanejmanı Projeleri uygulayarak mera arazilerinde planlı ve kapasitesine uygun hayvan otlatılarak meraların ot verimlerinin artırılması hedeflenmektedir'' görüşüne yer verildi.

     Bu amaçla, İl genelinde yaklaşık 258 bin Hektar mera alanında otlatma planlamasının yapıldığına dikkat çekilerek, yürütülen çalışmalar ise şöyle sıralandı: ''Önceki yıllarda Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İşbirliği ile 28 bin 277 dakar alanda mera ıslah çalışması yapılmıştır. Yozgat Valiliği Tarım İl Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile İlimizde 3 köyde Mera Islahı ve Amanejmanı Projesi yürütülmektedir. Yozgat merkez Köseyusuflu köyünde 6 bin 491,09 dekar alan ıslah edildi, bin 600 dekar alan ıslah edilecek, Boğazlıyan'ın Güveçli köyünde 3 bin 694,66 dekar alan ıslah edildi, 735 dekar alan ıslah edilecek, Yerköy'ün Sarıyaprak köyünde 5 bin 221,96 dekar alan ıslah edildi, bin dekar alan ise ıslah edilecek.''

Editör: TE Bilişim