Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu; “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca uygulamaya konulan Dernekler Bilgi Sistemi’ni beğenen dernek yöneticileri artık kağıt ortamında bildirim vermedikleri gibi bürokrasiye ayrılan zamandan da tasarruf ediyorlar” dedi.
Yurtlu, yapılan eğitim ve tanıtım çalışmaları kapsamında, dernek yöneticilerin e-bilgi sistemlerini kullanmada, oldukça başarılı olduklarını ve bu başarının beyanname dahil diğer bildirimlerin verilmesinde de üst düzeyde gerçekleştiğini kaydetti.
Derneklere yönelik olarak e-bilgi sistemleri kapsamında uygulanmakta olan DERBİS ve PRODES’in hem zaman kaybını önlediğini hem de kırtasiyeciliği ortadan kaldırdığını belirten Yurtlu; “Derneklerin mülki idare amirliklerine vermekle yükümlü oldukları ve aksi takdirde idari yaptırım uygulanacak bildirimler artık internet ortamında verilmektedir. Kağıt ortamında verilen bildirimle elektironik ortamda verilen bildirim arasında hukuki açıdan hiçbir fark bulunmamasına rağmen, Yozgat’taki derneklerin tamamı bildirimlerini Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden vermektedir. 2014 yılı dernek beyanname bildirimi başta olmak üzere bütün dernekler genel kurul sonucu, yerleşim yeri değişikliği, taşınmaz mal bildirimi gibi gerekli tüm bildirimlerini DERBİS üzerinden bildirmişledir” diye konuştu. 
Ayrıca,  İçişleri Bakanlığınca derneklere yapılan mali yardımların proje bildirimleri de PRODES ortamında bildirildiğini kaydeden Yurtlu, siyasi parti ve sendikaların bilgilerinin de SENBİS ve PARBİS ortamında tutulmaya başlandığını, bu dört sistemi içeren ve STK’ lara yönelik olarak tasarlanıp kullanıma sunulan DERBİS android uygulamasının faydalı olacağını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim