Yozgat'ta dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişen mantarları toplayıp, yiyenlerde görülen zehirlenme belirtileri nedeniyle sağlık kurumlarına başvuruda bulunanların sayısı geçen yıla oranla arttı.
    AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, geçen yıl ocak-kasım aylarında yedikleri mantardan zehirlendikleri gerekçesiyle sağlık kuruluşlarına il genelinde toplam 14 kişi başvuruda bulunurken, bu yıl aynı dönem içerisinde başvuruda bulunanların sayısı 61'e yükseldi. En fazla başvuru ise Akdağmadeni ve Yozgat merkezinden geldi.
    En fazla mantar zehirlenmesi olayının yaşandığı Akdağmadeni ilçesinde sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunan 2'si çocuk 23 kişiden durumları ağır olan iki kişi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevkedildi.
    Aynı  dönemlerde Boğazlıyan ve Yenifakılı ilçelerinde hiç  zehirlenme olayı yaşanmazken, geçen yıl Çandır, Çayıralan, Saraykent, Yerköy ilçelerinde, bu yıl ise sadece Şefaatli ilçesinde mantar zehirlenmesi şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvuru yapılmadı.
    Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, mantar zehirlenmesinin yoğun olarak görüldüğü  bölgelerde, halkı bilinçlendirmeye yönelik seminerler düzenlemeyi planladı. Zehirli veya zehirsiz birçok mantar türünün bağ, bahçe ve ormanlık alanda kendiliğinden yetişebildiği, her mantarın yenilmeyeceği, bilmen mantarların yenilmemesi önerildi.
lçe Adı         2009 yılı    2010 yılı
Yozgat                4     11
Akdağmadeni      1     23
Aydıncık             2     4
Boğazlıyan          -     -
Çandır                -     1
Çayıralan            -     3
Çekerek             1     1
Kadışehri            1     9
Saraykent           -     1
Sarıkaya            1     1
Sorgun             3     6
Şefaatli             1     -
Yerköy             -     1
Yenifakılı          -     -
Editör: TE Bilişim