Tek liste halinde gidilen başkan seçiminde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yeniden MİS genel başkanlığı'na seçildi.
6. Olağan Genel Kurulu Toplantısına MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreter Yardımcısı Ferhat İlter, Hizmet-İş Genel Sekreteri Devlet Sert, BEL-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol ve çok sayıda belediye başkanı ile eski milletvekilleri katıldı.
Eski Aksaray Belediye Başkanı ve Milletvekili Osman Ertuğrul'un divan başkanlığı yaptığı genel kurulda Kahramanmaraş Eski Milletvekili Mehmet Akif Ersoy ve TİSK Genel Sekreter yardımcısı Ferhat İlter divan üyeliklerini yürüttü. Genel Kurulda ele alınan konulan oy birliğiyle kabul edildi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve MİS Genel Başkanı Hüseyin Sözlü, genel kurulda yaptığı konuşmasına delegasyona teşekkür ederek başladı. Sendikacılık denildiğinde ilk etapta işçi sendikacılığı kavramının anlaşıldığını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, "İş veren sendikacılığının özel sorumluluğu var. Belediyeler adına işçi sendikalarıyla çalışma barışına, iş verimliliğine yönelik sözleşmeler yapıyoruz ve bu da çok önemli bir misyon" dedi.
Başkan Sözlü MİS'te 15 yılı geride bıraktıklarını kaydederek, "Türkiye'de sendikalı işçi sayısı her yıl aşağı doğru düşmektedir. Bütün dünyada çalışanların örgütlenmesi aslında demokrasiyle doğru orantılıdır Türkiye'de demokrasinin çıtasını yükseltmekten bahsederken sendikalı işçi sayısının azalıyor olması tezat teşkil etmektedir. Hem belediye başkanı olarak hem de bir işveren olarak yasaların bize tanımış olduğu sınırlar çerçevesinde çalışıyoruz. Kadro sınırlamasının ötesinde kendi çalışanlarımızın sayısını artırmak istediğimizde, norm kadro uygulaması, özellikle işçi kadrolarında belediyelerimiz için bir sınırlama getirmekte, belediyelerimiz de dışarıdan hizmet alımına gitmektedir. Hizmet alımıyla işçilerin temin edilmesi, hizmetin temin edilmesi belki bir fırsat tanıyor ama sosyal devlet anlayışı açısından, ya da iş yerinde adaletin ve verimliliğin tesis edilmesi açısından bazı sorunlara neden oluyor, adalet anlayışından sapmalara yol açıyor. Kamu olarak hizmet alımıyla işçi çalıştırıyoruz fakat kamunun kamuya yüzde 18 KDV uygulaması var. Bunun ötesinde ihale şartlarında yer alan bir karlılık oranı var. Böylece paranın bir kısmı işçiye yansıyacağına, farklı tarafa gidiyor. Buna rağmen bu miktar bizim toplamda giderlerimizin içerisinde. İşte bu noktada hakkaniyetli bir ayarlama ile kamuda taşeronlaşmanın önüne geçmek ve hizmet elemanının tarifini farklı bir şekilde yasada tanımlayarak iş yerinde çalışma barışını temin etmek önemli ve bu yolda mesafe alınacağını düşünüyorum. İşçilerin sendikalı olması da belediyelerimiz açısından sakıncalı değildir. Nihayetinde işçiler sendikalara aidatlarını kendi ücretlerinden ödemekteler ve bizim de katma değer ve kar oranı olarak ödediklerimizin belki 1-2 puan üzerine çıktığımızda iş yerinde çalışma barışını tesis edebileceğiz. Bunu biz kamu olarak düşünüyoruz" diye konuştu.
MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz da MİS'in 1999 yılında kurulmuş olmasına rağmen, bu zamana kadar büyük işlere imza attığını ve bundan sonra da aynı misyonunu devam ettireceğini söyledi. Durmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz; mahalli idarelerin çok ciddi sorunları var. Mahalli idareler alanındaki en önemli sorunlardan birisi kaynak yetersizliği. Bir diğer sorun; kaynakların etkin ve verimli biçimde kullanılamaması. MHP üretken belediyeciliği benimsemiş bir partidir. Mahalli idarelerde milletimiz bize yetki verdiği taktirde hangi anlayışla hizmet edeceğimizi bütünü ile ve tüm ilke ve prensipleriyle ortaya koyduk, bir yol haritası çıkardık, vizyon belgesi ortaya koyduk. Yaptığımız bir araştırmada gördük ki son 10-15 yıl içinde mahalli idarelerden yatırıma aktarılan kaynaklar göreceli bir şekilde giderek aşağı doğru düşmektedir. Hazinenin imkanlarının, mahalli idarelerin kaynaklarının oy satın almak için, oy devşirmek için kullanıldığı gibi bir tespiti yaptık. Mahalli idarelerle ilgili en önemli sorunlardan birinin de etkin bir denetim yapılamaması ve iş barışı konusunda yaşanılan sıkıntılar olduğunu gördük. O nedenle iş barışına katkı sağlayan Mahalli İdareler İşverenler Sendikamızın bundan sonra sizlerin de katkı ve desteği ile daha da büyüyerek bu misyonunu en iyi şekilde yerine getireceğine eminim."

Editör: TE Bilişim