Yozgat Makine Mühendisleri Odası Başkanı Özcan Göçümlü, araçlarda bakım ve düzenli kontrolleri yapılmayan LPG'lerin patlamaya hazır birer bomba olacağını söyledi.

            Otomotiv sektöründe teknolojik yenilenmeyle birlikte araçlarda yerini alan LPG'nin kullanımına dair önemli bilgiler veren Göçümlü; “LPG'nin yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması LPG dönüşüm sistemlerinde güvenliği ve denetimi ön plana çıkarmıştır” dedi.

            Göçümlü; “LPG dönüşüm sistemleri; uluslararası ECER67 ve TSE standartlarına uygun olması, montaj firmasının yetkili ve montajı yapan teknisyenin eğitilmiş olması, gerekli bakım ve periyodik kontrollerinin yapılması ile çevreci, ekonomik ve güvenli sistemlerdir. LPG tankları binek araçlarda bagaj bölümüne, kendine orijinal sehpası üzerine montajı yapılmalıdır.

            Ayrıca tank en az iki adet orijinal bağlama kayışı ile sıkı sıkıya gerdirilerek bağlanmalıdır. LPG tankları, dış etkilerden korunması için epoksi boya ile boyanmaktadır.

            Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır. Kullanım ömrü dolan tankların ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkilendirilmiş otogaz dönüşüm firmaları tarafından değiştirilmesi gerekir” dedi.

            “Değiştirilmeyen her tank, pimi çekilmiş bomba özelliği taşımaktadır. Bu nedenle ömrünü tamamlamış LPG tanklarının kullanımı halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Tankların çarpma sonucunda yırtılması ve patlaması söz konusu değildir” diyen Göçümlü; “LPG tankı basınçlı kaplar statüsünde 2 tip tank vardır. A ve B tipi olmak üzere bu tanklardan yüksek basınca dayanıklı B tipi tankların kullanılması tercih edilmektedir.

            Halkımızın araçlarını LPG'ye dönüştürürken dikkat etmesi gereken bazı önemli bilgileri de paylaşarak sözlerimi tamamlamak istiyorum: Tanktan sürekli LPG çekişi nedeniyle tank dış yüzeyinde terleme ve nemlenme meydana gelir.

            Tank boyası herhangi bir nedenden dolayı bozulmuş veya yıpranmış ise tankın bu bölgelerinde korozyon oluşur. Bu korozyon zamanla tankın delinmesine neden olabilir. Bunun önlenmesi için tankın yıpranan boyaları temizlenerek bu bölgelerin yeniden epoksi boya ile boyanması sağlanmalıdır.

        LPG kullanan tüm araç sahiplerini sizler aracılığıyla bilgilendiriyoruz. LPG dönüşümlü araç kullanan araç sahipleri araçlarındaki LPG tankının imalat tarihini kontrol etmelidir. Eğer tankın kullanım süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmelidirler. Bu konuda vahim kazalar yaşanmaması için lütfen kullanım ömrü dolan LPG tanklarını değiştirelim. Duyarlılığımızı hem kendi can ve mal güvenliğimiz için hem de kent trafiğinde seyir eden diğer araçlar ve vatandaşlarımız için göstermeliyiz.”

Editör: TE Bilişim