İçerisindeki çekirdeğinin birbirine yapışık ve iri bir kaz yumurtası büyüklüğünde bir arada bulunması nedeniyle 'Bağrı Bütün' olarak adlandırıldığına vurgu yapan Koçak, ürünün ataları tarafından yaygın olarak bölgede ekilmesine karşın, son yıllarda üretiminin yok denecek noktaya geldiğini söyledi. Koçak, Geçtiğimiz yıl Kaymakamlık öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ilçe merkezi Pamukluk bölgesinde hazırlanan bir dekar alanda ekimi yapılan kavunun bu yıl 10 dönümlük alanda ekilip, hasadının yapıldığını anlattı.
Koçak, Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysen Koç, Yrd. Doç. Dr. Gülden Balcı, Arş. Görevlisi Cüneyt Civelek tarafından yakından takip edilen kavundan numuneler alınarak, gerekli analizleri yapılmak üzere laboratuarlara gönderildiğini ifade etti. Koçak, ''Analiz sonuçları da ortaya çıkartıldıktan sonra Türkiye Patent Enstitüsüne patent başvurusu yaparak, Bağrı Bütün Kavununu Aydıncık İlçemize özgü bir tarım ürünü olarak tescillendireceğiz'' dedi.
Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, Bağrı Bütün kavununun bölgenin toprak yapısıyla birlikte iklim ve sulama imkanlarına bağlı olarak yöresel bir ürün olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim