Yozgat il genelinde toplam 179 taşınmaz kültür ve tabiat varlığı koruma altında bulunuyor.
     AA muhabirinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, il genelinde 60 sivil mimari, 69 dini yapı, 27 kültürel yapı, 21 idari yapı, 2 doğal anıt yeralıyor.
    Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tespitleri yapılıp, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından da onaylanarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescil edilip, koruma altına alınan sivil mimariden 54'ü il merkezinde, 2'si Akdağmadeni, 3'ü Sarıkaya, 1'i Şefaatli ilçesinde yeralıyor.
     Yozgat Hükümet Konağı, PTT binası, Ziraat Bankası gibi binaların da yeraldığı 21 idari yapıdan 9'u il merkezinde, 6'sı Akdağmadeni ilçesinde bulunurken, Yerköy ve Yenifakılı ilçelerinde 2'şer, Çandır ve Şefaatli ilçelerinde de birer yapı mevcut.
     Koruma altındaki 69 dini yapıdan 38'ini oluşturan camilerden 19'u il merkezinde 3'ü Akdağmadeni ilçesinde yeralırken, Boğazlıyan ve Şefaatli'de 4'er, Sorgun ve Yerköy'de 2'şer, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Sarıkaya'da da birer cami bulunuyor. 24 türbe ve mezarlıktan 16'sı merkez, 3'ü Akdağmadeni, 2'si Çandır, Şefaatli, Çayıralan ve Çekerek'te birer, 7 kiliseden 4'ü Akdağmadeni ilçesinde bulunurken, Yozgat merkez, Sarıkaya ve Sorgun ilçelerinde ise birer kilise yeralıyor.
     27 kültürel yapı içerisindeki 5 çeşmeden 4'ü Yozgat merkez, biri Akdağmadeni, 2 hanın her ikisi de Saraykent, 6 hamamdan 4'ü Yozgat merkezde, Boğazlıyan ve Sarıkaya'da birer, 10 köprüden 5'i Yozgat merkez, 2'si Boğazlıyan, Sarıkaya, Şefaatli ve Yerköy'de birer, 4 çarşı ve dükkandan 3'ü Yozgat merkez, 1'i Akdağmadeni, 2 doğal anıttan biri Yozgat merkez, diğeri Akdağmadeni ilçesinde bulunuyor.
Editör: TE Bilişim