Sarıkaya İlçesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde tarihi Roma Hamamı’nın önemli parçalarından olan memer zemin ve vaftiz alanı ortaya çıktı. Çevresindeki yapılar kısa bir süre önce istimlak edilerek yıkılan tarihi hamamın, ortaya çıkartılan tarihi dokusu ışıklandırma ve temizlik çalışmalarının ardından uluslar arası turizmin dikkatini çekecek görselliğe kavuşturuldu.
Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açık, gazetemize yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı çalışmalar neticesinde Tarihi Roma Hamamı’nın gün ışığına çıkarılmaya başladığını söyledi.

MERMER HAVUZ BULUNDU

Açıkel, son bir yıldır devam eden çalışmalar neticesinde tarihi hamamın önünde yeni bir mermer havuzun ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Havuzun yaklaşık bir buçuk metre derinliğinde ve içerisinde Roma medeniyetinden kalan mermerler ile Bizans medeniyetine ait vaftiz taşının bulunduğunu hatırlatan Açıkel, şunları kaydetti:
“Yaklaşık bir buçuk metre derinliğinde olan ve içinde de hem Roma medeniyetinden kalan mermerlerin olduğu hem de Bizans medeniyetinden kalan bir vaftiz taşının bulunduğu çok muazzam bir havuz ortaya çıkarıldı. Bunu da biz özellikle temizliği ve aydınlatılmasında Valiliğimiz, gerek İl Özel İdaresi ekipleri ve belediye ekiplerimiz vasıtasıyla bir çalışma yürüttük. Bu çalışma neticesinde ortaya tarihi bir güzellik çıktı” dedi.

3 BİN YILDIR AKAN
GİZLİ GÜZELLİK


Tarihi Roma Hamamı’nın 3 bin yıldır akan gizli bir tarihi güzellik olarak ifade eden Açıkel, Roma Hamamı’nın dünya üzerinde ayakta kalan iki tarihi mekandan biri olduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin tam ortası olarak kabul edilen Sarıkaya İlçesi’nde bulunan tarihi Roma Hamamı’na sahip çıkmaya ve gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarının altını çizen Başkan Açıkel, şunları söyledi:  “Özellikle sosyal medyada hemşerilerimizin Roma Hamamına ilişkin resimleri paylaşması üzerine büyük bir patlama yaşadık. Tanzanya’dan, Almanya’dan, Amerika’dan, Kanada’dan bir çok vatandaşlarımız, hemşerilerimiz bizleri arayarak böyle bir tarihi ve turistik bir yapının ilçemizde bulunmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Biz de inşallah bunun hem çevre düzenlemesini yaparak hem de tanıtımını usulünce yaparak yerli ve yabancı turizme açmayı düşünüyoruz.”

GİZEMLİ YOLCULUK
DEVAM EDİYOR


Açıkel, Roma Hamamı’ndaki arkeolojik çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Sütunların arka tarafından ikinci bir mermer havuz bulunduğunu tahmin ettiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Ömer Açıkel, çalışmaların son durumu hakkında şunları anlattı:
“Umut ediyoruz ki orada arka tarafta bir havuz daha çıkar. Çünkü Romalıların yaptıkları eserlerde simetriye uygun kaldıklarını, uygun hareket ettiklerini biliyoruz. Mutlaka o havuzun karşısında bir havuz daha olması lazım. Sağ olsun Sayın Valimiz ve İl Özel İdaremiz çok hassas davranıyorlar. Kaymakam Beyle istişareli bir şekilde bu çalışmaları devam ettiriyoruz.  Biz de inşallah 3 bin yol sonra kralların yıkandığı Roma Havuzunda tüm Yozgatlılar olarak istifade edeceğiz. Gerekli temizliği yaptık, inşallah duyurulması, Türkiye’ye, dünyaya tanıtılması noktasında elimizden geleneği yapacağız. Hem Sarıkaya ekonomisine katmedeğer sağlanmış olacak hem de tarih gerçekten tam manasıyla gün yüzüne çıkmış olur.”

ROMA KRALI KIZI
İÇİN YAPTIRDI


Roma Kral Kızı Hamamı diye bilinen Sarıkaya Kaplıcaları’nın efsanesi halk arasında şöyle anlatılır: Kayseri'de oturan Roma krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Kral kızını birçok hekimlere götürür, tedavisi için her şeyi yapar. Ama güzelliği dillere destan bu kızın derdine çare bulunamaz. Kızın hastalığı gün geçtikçe ilerlemekte, kız artık yürüyemez bir haldedir. Ayakları tutmamaktadır, dizleri küt olmuştur. Bugünkü adıyla kızın hastalığı romatizmadır. O günlerde Sarıkaya sazlık ve bataklıktır. Sıcak suyun olduğu yerde küçük bir gölet oluşmuştur, balçık halinde çamurlu bir hamamdır burası. Kral küçük kızını son çare olarak bu sıcak suyun bulunduğu yere gezsin diye gönderir. Artık ömrünün sayılı günlerini yaşayan zavallı kız avunmak için bu çamurlu gölet kenarında dolaşmakta, zaman zaman da arkadaşlarıyla çamurlara girmektedir. İşte gezmek ve avunmak için girdiği çamurlar ve sıcak su kıza iyi gelir. Bir müddet burada kalır, gün geçtikçe kızın hastalığı iyi olmaya başlar. Küt dizleri açılır; yavaş yavaş adım atmaya, yürümeye başlar. Sonunda tamamen iyileşen güzel kızın buradaki sıcak sudan iyi olduğu anlaşılır. Bunun üzerine kızın babası kral, buraya mermerden bir havuz yaptırır, etrafını kesme büyük taşlarla çevrilir, önceleri kimsenin olmadığı bu havuz çevresinde bir şehir oluşur. Kralın kızının adı bu yeni şehre verilir. Yetmiş bin nüfuslu bu şehrin adı "Öper" veya "Hoperi"dir. Şehrin ulaşımı ise Sarıkaya'nın Beştepeler mevkiinden geçen Yozgat ve Kayseri şoselerinden sağlanmaktadır. Bu büyük şehir bir deprem sonucu yok olmuştur, sadece hamamların olduğu yer kalmıştır.

Editör: TE Bilişim