Karayolları Genel Müdürlüğü, Yozgat’ta tespitini yaptığı 6 tarihi köprüden 3 köprünün restore çalışmalarını önceki yıllarda tamamladı, diğer iki köprünün restoresine de başlanıldı.  
Türkiye’nin tam ortasında, tarih boyunca Doğu-Batı, Güney-Kuzey bağlantılı yolların kesişip, geçtiği Yozgat’ta yıllara meyan okuyan tarihi köprülerin restore edilmesine yönelik çalışmalar 2010 yılında başlatıldı. İpek Yolu üzerindeki tarihi özelliğe sahip, Yozgat merkezdeki ‘Karabıyık’, Bozok Üniversitesi Kampusu içerisindeki ‘Kemerli Menfez’ ve ‘Kemerli Armağan’ köprüleri ile Yerköy ilçesindeki ‘Sekili Tuzla’, Çekerek ilçesindeki ‘Çekerek’, Şefaatli ilçesindeki ‘Koşa' köprülerinin restoresine öncelik verilmesi uygun bulundu. Bu köprülerden Bozok Üniversitesi Kampus Alanı içerisindeki iki köprü ile Şefaatli ilçesindeki ‘Koşa’ köprüsünün restoresi önceki yıllarda tamamlandı. Yozgat'ta bulunan diğer 3 köprüden ikisinin daha restore çalışmalarına başlanılırken, Şefaatli ilçesindeki Koşa köprüsünde de yeniden düzenleme çalışması yapılıyor. Tarihi Karabıyık Köprüsü ile Sekili Koşa Köprüsü'nün onarım ihalesinin ardından yüklenici firmalar çalışmalarına başladı. 
KARABIYIK KÖPRÜSÜ
Atatürk yolu üzerindeki tarihi Karabıyık Köprüsü, Osmanlı padişahlarından Yavuz Selim tarafından 1516 yılında Mısır seferine giderken yaptırıldığı kaydedildi. Tarihi köprü, 494 yıl sonra bile hala kullanılabilir durumda bulunuyor. Kanak Irmağı’nın üzerine kurulu, kesme taştan yapılmış olan köprünün boyu 54, eni 4,5 metre uzunluğunda. 3 sivri kemerli tarihi köprünün korkuluk duvarının yüksekliği ise 60 santim. 
TUZLA KÖPRÜSÜ
Yerköy ilçesinin Sekili köyündeki tuz dağına yolu, Delicesu ırmağı üzerine bulunan ‘Tuzla Köprüsü’ kitabesi bulunmuyor. Eşeksırtı şeklindeki tarihi köprü bu özelliğiyle Selçuklu döneminde, 13’üncü yüzyılın ortalarında yapılmış olabileceği kaydediliyor. Köprü kuzey - güney istikametinde, 60 metre kadar uzunlukta, 4,20 - 4,50 metre genişliğinde, uçları güneyde batıya, kuzeyde doğuya doğru kıvrılarak uzanıyor. 50 santim yükseklikte korkuluğu bulunuyor.

 

Editör: TE Bilişim