Anadolu’nun eski vilayetlerinden olan ve tarihte birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmış Yozgat’ın yakın zamana kadar Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş pek çok konağının olunduğu söylenirken bazı tarihçiler Yozgat’ın bu önemli konaklarının birçoğunu Çerkez Ethem’in Yozgat’ı yakıp yıkmasıyla kaybettiğini aktarıyor. 
Yozgat’ta 1980’li yıllarla birlikte başlayan kooperatifçilik ve apartman sevdasıyla birlikte de pek çok konağın yıkıldığı bilinirken, kent merkezinde ayakta kalabilen ve bir elin parmağını geçmeyecek sayıda olan konaklar son yıllarda yeniden ilgi ve alaka görmeye başladı.
Özellikle Yozgat Belediyesi’nin kentte bazı konakları bünyesine katarak restorasyon ve tadilatlarını yaptırıp kültür, sanat, edebiyat, tarih, ve el işlerine tahsis etmesi konak sahibi olan vatandaşları da harekete geçirdi.
Yozgat’ta kullanılabilir durumda olan konak ve otantik evlerin yeniden rağbet görmeye başladığını dile getiren emlakçılar, farklı şehirlerde bu tür yapıların kreş, ofis, büro, kafe gibi ticari işletmeler olarak değerlendirildiğini belirterek, Yozgat’ta bulunan az sayıda konağında bu amaçlarla değerlendirilebileceğini ifade etti.
Haber: Mustafa TEKER

Editör: TE Bilişim