Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2010 yılında sosyal hizmet alanındaki çocuklara yönelik bakım yapılan kuruluş modellerini değişmesi ile ortaya çıkan 'Sevgi Evleri' ve 'Çocuk Evleri',  Türkiye'de daha önce çocuk yuvalarında toplu olarak yaşayan kimsesiz çocukları aile sıcaklığı ile tanıştırdı.
Çocuk Esirgeme Kurumu'nun günümüzdeki adı olan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan Çocuk Evleri modelinin başarıyla uygulandığı illerden biri olan Yozgat'ta kurulan evler sayesinde hem toplumsal yaşantının içinde yer buldu.
Kız çocukları için 5, erkek çocuklar için 5 olmak üzere ilde açılan 10 çocuk evine haftanın belirli günlerinde konuk olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, çocukların hem aile yaşantılarındaki heyecanlarına ortaklık ediyor hem de onları dinleme imkanı buluyor.
Neşeli, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Çocuk Evleri'nin iş ve işleyişleri ile kurumlaştığını söyledi.
2010 YILINDA 
DEĞİŞİM BAŞLADI
Neşeli, ülkemizde 2010 yılında sosyal hizmet alanındaki çocuklara yönelik bakım yapılan kuruluş modelleri değişirken yeni hizmet modellerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu hatırlattı.
Gelişen sosyal hizmet  modeline paralel olarak Yozgat'ta da korunmaya muhtaç çocuk alanında yatırımların arttığını kaydeden Neşeli; “2010 yılında Yozgat merkezde 13-18 yaş çocuklara hizmet veren 60 kapasiteli Sevgi Evleri açıldı. Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü çocuk hizmetleri alanında çocukların kışla tipi toplu bakımdan vazgeçtiği reformlarına paralel olarak sevgi evleri modelini hayata geçirmiş. İlimizde de şehir merkezinde 4-6 çocuğun bir arada yaşadığı  “Çocuk Evi” modeline geçilmeye başlanmıştır” dedi.
Çocuk Evleri uygulaması kapsamında ilk olarak 2010 yılında Bozok Çocuk Evi'nin açıldığını hatırlatan Neşeli, uygulamanın dünü ve bu günü hakkında şu bilgileri verdi:
 “Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2014 yılında oluru ile Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü hizmete açarak çocuk evlerinin iş ve işleyişlerini kurumsal hale getirmiştir. Halen ilimizdeki 10 Çocuk Evinde 60 çocuğumuza bakım yapılmaktadır. Çocuk Evleri Projesi kapsamında kuruluş bakımı yerine daha küçük birimlerde apartman dairelerinde, aile ortamını andıran yapılar ve ilişki sistemi içerisinde çocukların yaşayacağı yaşam ortamları oluşturulmuştur. ”
Türkiye genelinde uygulanan proje ile çocukların aile yaşantılarının devamının sağlanmasının amaçlandığını söyleyen Abdullah Neşeli,  bu şekilde sürekli ve değişmeyen her evde üç personelle çocuklardaki temel güven duygusunun gelişmesini, çocukların bir eve, bir aileye, bir mahalleye, ait olma duygularını yaşamalarını, sağlam ve tutarlı davranış özelliği ile olası kişilik ve davranış bozukluklarını en aza indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
HAYATA 
HAZIRLANIYORLAR
Neşeli, kimsesiz çocukların sağlıklı bir şekilde hayata hazırlanmasında ince eleyip sık dokuduklarını belirtti.
Çocukların, aile ve yakınlarıyla ilişkilerinden zarar görmeyecek ve destekleyecek şekilde sürdürmelerine katkıda bulanacak programların uygulandığını anlatan Neşeli, hizmet politikalarını şu şekilde özetledi:
 “Çocukların korunmasını gerektiren koşulların devam edip etmediğinin mutlaka takip ediyoruz. Ekonomik yoksunluk nedeni ile kurum bakımına alınmış çocukların sosyal ekonomik yardım hizmetinden yararlandırılarak ailelere gerekli dönüş işlemleri yürütülüyor.  Koruyucu aile yanında kalabilecek veya evlat edindirilebilecek çocukları saptayarak ilimizde konu ile ilgili olarak sorumlu olan Sosyal Hizmet Merkezi ile çalışmalar hayata geçiriliyor.
Hazırlanan günlük işleyiş planı ve belirlenen ev kuralları doğrultusunda, çocukların hem personelle hem de birbirleriyle uyum, sevgi ve saygı çerçevesi içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlanırken, kuruluşta kalan çocukların izinli olarak aile yanına gitmeleri, izinli olarak kuruluş dışına çıkmaları konusunda gerekli değerlendirmeleri özenle yapıyoruz. Çocukların toplumla olumlu ilişkiler kurmalarını özellikle önemsediğimiz hususlardan. Çocukların okul ve eğitim durumları ile ilgili kayıtları düzenlemek, okul–kuruluş işbirliği sağlamak, sık yapılan okul takipleri ile çocukların okul durumları konusunda okul idaresi ile ve öğretmenlerle sürekli olarak işletişim içerisinde eğitimleri takip edilmektedir.  Üniversiteye hazırlanacak olan çocukların veya dersleri konusunda desteğe gereksinim duyan çocukların özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden yararlandırılmalarını veya özel ders almaları hususunda takipçi oluyoruz. Çocukları yetenek ve becerilerine uygun sosyal, sportif veya kültürel etkinliklere yönlendiriyoruz. Çocukların hukuki sorunlarını çözümlenmesine uzmanlarımız gerekli yardımı sağlıyor. Kuruluşta hizmetin verimliliğini artırmak, personelin çocukların özelliğine uygun davranış geliştirmelerini sağlamak, çocuklara yaklaşım ve hizmet verilen çocukların özelliklerini daha iyi kavramak amacıyla kuruluş personeline hizmet içi eğitim programları ve seminerler düzenliyoruz. Belirli aralıklarla personelle toplantılar yaparak, çocukların gereksinim ve sorunları, uyum durumları, yaşadıkları ve başa çıkmakta zorlandıkları durumlar, üstün, başarılı ve olumlu yanları, desteklenmesi gereken konular, kuruluş işleyişine, yönelik paylaşımda bulunulmakta, ayrıca evlerde kalan çocuklarla belirli aralıklarla toplantılar yaparak sorunlar, sorunların çözümü veya olumlu konularda paylaşımlarda bulunmak, çocukların olumlu özelliklerini desteklemek, ödüllendirmek, olumsuz özelliklerini değiştirmeleri için gerekli çalışmaları yürütmekteyiz.”
Kuruluşta verilen hizmetlere toplumsal sorumluluk çerçevesinde halkın gönüllü katkı ve katılımını sağlayıcı etkinlikler organize ettiklerini bildiren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, bu yönde programlar geliştirerek, yürütülmesini sağladıklarını kaydetti.

Editör: TE Bilişim