Yozgat Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Bozok ÜniversitesiTıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı  tarafından Dünya KOAH günü dolayısıyla hastalığın tanı, teşhis ve tedavisine yönelik vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Cumhuriyet Alanı’nda ücretsiz sağlık taraması ve solunum fonksiyon testi uygulaması yapıldı.
Cumhuriyet Alanı’nda kurulan çadır içerisinde KOAH hastalığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla kurulan stantta vatandaşlara bilgi verildi. Solunum Fonksiyonları Testi sonuçlarına göre doktorlarca bilgilendirilen vatandaşlardan sigara kullananlara sigarayı bırakmaları konusunda uyarılar yapıldı. Çadırda solunum fonksiyon testi uygulaması yapan uzman hekimler, KOAH hastalığının kronik tıkayıcı akciğer hastalığının kısaltılmışı olduğunu belirterek zamanında konulan tanı ve teşhis ile önlenebilir ve tedavi edilebilir  bir hastalık olduğunun altını çizdi.  
Halka KOAH hastalığının bilincini yerleştirmek amacıyla Yozgat halkına ücretsiz solunum fonksiyonları testi uygulanırken, test sonucunda verilerinde azalma görülen hastalar ise göğüs hekimlerine yönlendirildi
HEMEN TEST YAPTIRIN 
Kronik öksürük, balgam, nefes darlığı,efor kapasitesinde eskiye nazaran bir azalma ve zorlanma gibi şikayetleri olan hastaların “Solunum Fonksiyonları Testi” yaptırmalarını öneren uzmanlar, özellikle 40 yaş üstü ve sigara kullanan kişilerde bu riskin en üst seviyede olduğu bilgisini verdi. 
KOAH hastalığının dünyada ölüm nedenleri arasında ilk beşte yer aldığının altını çizilerek hastalığı tetikleyici en önemli unsurun sigara olduğunu belirtildi.
Çadırda vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli, “Çok geç olmadan KOAH hastalığının tanısı konulmalı, tedavisi için de öncelikle sigara bırakılmalı ve hastalığın ciddi ve ölümcül komplikasyonlarla sonuçlanma ihtimaline karşın gerekli adımlar atılmalıdır. Zira KOAH hastalığı kişiye ve devlete çok ciddi bir yük getirmektedir. İş gücü kaybından tutun ekonomik ve psikolojik anlamda ciddi sıkıntılar yaratmaktadır” uyarıları yapıldı.

Editör: TE Bilişim