Son yıllarda göç eden nüfusu hızla artan Yozgat’ta sanayi yatırımlarının beklenen oranda olmaması umutları kırsal yatırımlara bağladı. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra kırsal alandaki yaşantının iyileştirilmesi bölge halkının da beklentileri arasında yer aldı.
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, kırsal yerleşim alanlarındaki altyapıların iyileştirilip, şehir hayatına uygun hale getirilmesi konusunda çalışıldığını söyledi.

“Yozgatlıların kendi köylerinde, kendi ilçe ve illerinde daha fazla süre ile kalmalarını sağlamak için alt yapının, öncelikle de su sıkıntısının giderilmesi gerekir'' diyen Vali Yazıcı, iletişimin ve ihtiyaçların hızla artmasından dolayı köyden kente zorunlu olarak büyük bir göç yaşandığını vurguladı. İnsanların doğup büyüdükleri köylerinde yaşamak yerine şehirlere göç etmeyi tercih edip, bir bölümünün de sadece yaz mevsiminde köylerine gelmeyi tercih ettiklerine vurgu yapan Vali Yazıcı, şöyle konuştu:

“İnsanlar, doğdukları, çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği yerleri bırakmak istemiyorlar. Peki, köyde yaşamayı cazip hale getirebilmeyi veya köyde daha uzun süre yaşamayı sağlayabilmeyi nasıl temin edeceğiz? Bizlerin bunun hesabında, düşüncesinde ve peşinde olmalıyız. Çamaşır makinesini çalıştırdığında suyu akmayan hanım köyde durmayı tercih etmez. Musluğu açtığı zaman bulaşığını yıkayacak suyu bulamayan veya yıkanmak için, abdest almak için suyunu bulamayan vatandaşımız köyde kalmayı tercih etmez. Köyde rızkını bulamayan insan başka yere gider. Köyde tarlasını rahat sulayamayan insan tarlasını ekmez. Bu nedenle güzel ve kalıcı işler yapmamız gerekmektedir.''

Adaletli su kullanımına da dikkat çeken Vali Yazıcı, ''Köylerde en büyük problemimiz sudur. Köylerimizin yüzde 80’inde düzgün bir su rejimi kullanılsa su sıkıntısı olmayacaktır. Bunun için de su sayacı önemli. Gelin biz bu sene bütün köylerimizde her haneye su sayacı taktıralım, bunu da okuyalım. Sonra herkes kullandığı su kadar para versin. Göreceğiz ki herkes kullandığı suyun parasını verirse boşa akan su olmayacak, her açıdan tasarruf etmiş olacağız.  Bunu da Merkez Hizmet Birliği marifetiyle yapalım, hem muhtarlarımız  hem de vatandaşlarımız rahat etsin'' dedi.

SU SORUNU ÇÖZÜLECEK

Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, il genelinde tüm yerleşim alanlarındaki su sorunun çözümleneceğini belirterek, küresel iklim değişikliğinin de göz önüne alındığında daha büyük sıkıntıların yaşanabileceğini hatırlattı. Vali Yazıcı, ''Bu konuda kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Bir birimize karşı su transferlerinde anlayışlı olmamız lazım. Su hayatta ki dört asli unsurdan bir tanesidir. Mevla’nın insanlara verdiği olmazsa olmazlarındandır. Sırasıyla sorunları halledip diğerine geçmeliyiz. Bu sene içme suyu sorununu beraberce çözeceğiz, sisteme bağlayacağız. Su problemi çözüldüğünde köyde yaşayan veya tatil için köye giden vatandaşlarımız rahat edecektir'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim