Büke AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı(IPARD) kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile kredi protokolü imzalayan 12 banka arasında yer alan Şekerbank'ın, kırsal kalkınmayı ve üretimi desteklemek amacıyla protokol kapsamında 7 yıla varan vadeli kredi sunduğunu, projenin niteliğine göre tamamını da kredilendirebildiğini bildirdi.
     Büke, bankanın ayrıca, projenin hayata geçeceği süre boyunca anapara tahsilatı yapmayacağını, tarım kredileri cari faiz oranlarından ve masraf-komisyon oranları üzerinden yüzde 20 indirim uygulayacağını, kredinin geri ödemesinin aylık eşit taksitli olabileceği gibi, girişimcinin isteğine göre esnek ödeme planı da sunulabildiğini ifade etti.
     Büke, Yozgat'ta sadece Boğazlıyan ilçesinde Şekerbank şubesinin bulunduğunu hatırlatarak, ''Şekerbank tarafından, kırsal kalkınmayı ve üretimi desteklemek amacıyla verilecek destekten Yozgat dışındaki şubelerden de hizmet alımı yapılabilmektedir'' dedi.
     TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, IPARD'a sunulan projelerin kabullerinin 1 Eylül 2010 itibarıyla Yozgat, Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon ve Van illerinde başlandığını bildirdi.
YOZGAT'TAKİ
ÇALIŞMALAR
    TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke Yozgat merkez ve bağlı ilçelerinde gerçekleştirilen toplantılarda desteklemeler hakkında katılımcıları bilgilendirirken, dünya ile entegre olmuş ve yükselen ekonomiler arasında yer alan Türkiye'de, her alanda olduğu gibi tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını, büyük adımlar atıldığını ifade etti.
     Son yıllarda ortaya konulan uzun soluklu politikaların, sektörün gelişmesi için sağlanan destekler ve benimsenen stratejik yaklaşımların, tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'dan (GSH) dış ticarete, istihdamdan milli gelire kadar Türkiye'nin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline geldiğini söyleyen Büke, yatırımların öneminin arttığı günümüzde, tarım ve kırsal alanda, büyük ölçekli, dünya standartlarına ulaşmış, rekabetçi ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması ile kaliteli üretimin özendirilmesi noktasında AB'ye üyelik sürecinin Türkiye'ye önemli kazanımlar sağladığını dile getirdi.
ÖNEMLİ BİR
 AVANTAJ
   
     Büke, ''Program kapsamında, belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 18 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla kurulmuştur. Kurumumuz tarafından, ilk etapta 20 ilde ve 2011-2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber, toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir. Yozgat ilimizin ilk etap illerimiz arasında olması ilimiz açısından önemli bir kazançtır'' dedi.
     2007-2010 yıllarını kapsayan birinci fazda, süt üreten tarımsal işletmelere, et üreten tarımsal işletmelere, et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına, et ve et ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına, kültür balıkçılığının gelişimine ve üretici gruplarının kurulmasına destek verileceğini anlatan Büke, 2011-2013 yıllarını kapsayan ikinci fazda da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine, kırsal turizmin gelişimine destek verileceğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim