Görülme sıklığının zaman içinde artmasının ilerleyen süreçte kanserin daha da önemli hale geleceğini işaret ettiği belirtilirken; “Kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemini arttırmak,  toplumda kansere karşı farkındalık oluşturarak halkın duyarlılığını arttırmak, eğitimler düzenlemek, taramalar yapmak, önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite(hastalık) ve mortalitesini (ölüm) azaltmak amacıyla 2011 yılında 81 ilde 82 KETEM kurulmuştur. Yozgat da ise 2009  yılından beri KETEM hizmet vermektedir” bilgisine yer verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde hizmet veren KETEM’in  (Kanser Erken Teşhis, Tarama Ve Eğitim Merkezi) “Erken teşhis hayat kurtarır” sloganıyla halkın bilinçlenmesini, hasta olmayan insanların korunma yöntemlerini öğrenmesini ve hastalığa yakalanan insanların erken teşhis sayesinde hayat kurtulmasının hedeflendiği kaydedildi.

KETEM’in hizmetleri hakkında bilgilerine de yer verilen açıklama şu şekilde:

“KETEM’de meme, serviks (rahim ağzı) ve kolon (kalın bağırsak) kanserinin erken teşhisine yönelik  ÜCRETSİZ   taramalar yapılmaktadır. Tarama kapsamında mamografi çekimi yaptırmak isteyen ancak ilçede ikamet eden vatandaşların, il merkezinde faaliyetini devam ettiren KETEM Birimi’ne tarama yapılmak üzere nakil işlemleri Müdürlüğümüz tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda KETEM tarafından gerçekleştirilen eğitim programları ve Kanser Taraması Programı kapsamında yer alan uygulamaların tamamı ücretsiz yapılmaktadır.

Ayrıca ulusal kanser tarama standartları çerçevesinde gerçekleştirilen tarama programlarına da yer verildi:

“Rahim Ağzı Kanseri Taraması: Hedef grup, 30-65 yaş grubu kadınlardır. Smear ve HPV Testi  taraması tüm Aile Sağlığı Merkezlerimizde ve KETEM ‘de yapılmaktadır. Smear taramaları 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. Dünyada her yıl yarım milyon kadının rahim ağzı kanserine yakalanması durumun önemini daha da artırmaktadır.

Sağlıklı kadınlarda pap-smear testi uygulaması ile erken evrede rahim ağzı kanserinin tespit edilerek yok edilmesi mümkündür. Pap-smear testi, rahim ağzı bölgesinden basitçe sürüntü (örnek) alınarak yapılan incelemedir. Ağrısız ve birkaç dakika içinde sonlanan basit bir uygulamadır.

Meme Kanseri Taraması: 40 - 69 yaş aralığındaki kadınlara yönelik olarak KETEM’de yapılmaktadır. 2 yılda bir mamografi çekilerek, gerekirse ultrason çekilerek, yılda bir merkezdeki eğitimli personel tarafından klinik meme muayenesi yaparak taranmaktadır. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri düzenli mamografi çektirilerek önlenebilen bir hastalıktır.

Ayrıca KETEM’e başvuran her kadına, ayda bir yapması gereken Kendi Kendine Meme Muayenesi hakkında da eğitim verilmektedir.

Bağırsak Kanseri Taraması:

Bağırsak (kolorektal) kanserini, gelişmeden önlemek ve erken evrede yakalayabilmek için ideal yöntem,2 yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile taramadır.

50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler GGK taramasını tüm Aile Sağlığı Merkezlerimizde ve KETEM’ de yaptırabilir.

Kanser taramalarını ücretsiz yaptırmak için tüm halkımızı KETEM ‘e bekliyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır!.”

Editör: TE Bilişim