Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Yozgat’ı da etkisi altına alan kene kaynaklı olarak insanlara bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı mücadele kapsamında 2014 yılı içerisinde 3 bin beç tavuğu üretecek.
Yozgat'taki üretim istasyonunda üretilen beç tavukları, Çorum, Afyonkarahisar, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Bilecik, Amasya, Çankırı ve Tokat illerinde köylülere dağıtılacak.

Bakanlık, kırım kongo kanamalı hastalığı vakalarının yoğun olarak görüldüğü Türkiye'nin iç bölgelerinde keneyle biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmayla, keneden kaynaklanan vakaların yoğun olarak görüldüğü bölgelerde seçilen bazı köylerde vatandaşlara, birer çift olarak ve evlerinin önünde beslemek şartı ile beç tavukları dağıtılıyor.
Dış ortamlara ve ilaçlara karşı son derece dirençli parazitler olan kenelerle mücadele son derece güç oluyor ve zaman zaman yapılan bilinçsiz ilaç kullanımı tabiatın kirlenmesi sonucunu doğuruyor.
Bu sebeplerden dolayı kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele gerçekleştirmek üzere beç tavukları üretiliyor.

2014'TE 3 BİN BEÇ TAVUĞU DAĞITILACAK

Çalışmalar kapsamında 2014 yılında üretilecek 3 bin adet beç tavuğu köylülere dağıtılacak. Yozgat'taki üretim istasyonunda üretilen ve Çorum, Afyonkarahisar, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Bilecik, Amasya, Çankırı ve Tokat illerinde köylülere dağıtılacak beç tavukları ile kene kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yaşadığı bölgelerde bu tür böcekleri fazlaca tüketen Afrika kökenli kanatlı hayvanlardan olan beç tavuklarının, her yıl üreyerek çoğalmasıyla beraber, kene ile biyolojik mücadelenin katlanarak artması planlanıyor.
Yetkililer, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, insanların yaşadıkları ortamlardaki bu mücadelesinin, alınan olumlu sonuçlara göre artarak devam edeceğini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim