Yozgat’ta çiftçiler ekim için tohumluk hazırlıklarına başladı. Lök Köyünde çiftçiler bir taraftan hububat hasadını yaparken, bir taraftan da yeni dönem ekim için tohumluk hazırlıklarına başladı. Tarladan biçtikleri tohumluk buğdayı selektörlere götüren çiftçiler burada eleme ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Kemal Ertuğrul isimli çiftçi tohumluk buğdayları kendilerinin hazırladıklarını belirterek, “Tohum olarak kullanacağımız buğday yeşil iken içerisindeki çavdar ve yabani otları temizliyoruz. Hasat sonrası da buğday selektörüne getirerek eleyip içerisinde kırık buğdayları, sap parçalarını ve olgunlaşmamış buğday ile küçük olan yabani ot tohumlarını temizletip ilaçlayarak ekime hazır hale getiriyoruz” dedi.
Geçen yıl sertifikalı tohum kullandıklarını dile getiren Ertuğrul, “Tohumluk buğdayın tonunu çiftçiye bin 300-bin 400 liradan satarlarken, TMO bu yıl buğdayın tonunu 730 liraya alıyor. Çiftçi zarar ediyor. Ürünü para etmiyor. TMO’ya giden buğdayın yüzde 80-90’ı yemlik olarak alınıyor. Biz de mecburen kendi tohumluğumuzu kendimiz hazırlıyoruz” dedi.
Köyde bulunan selektörün de 1960’larda yapıldığını ifade eden Ertuğrul, “Teknoloji sürekli gelişiyor. Ancak biz hala 50-60 yıllık teknolojiyi kullanıyoruz. Yetkililerden köyümüzdeki selektörün yenilenmesini istiyoruz” diye konuştu.
Osman Şahingöz isimli çiftçi de geçen yıl bir ton buğdayı 800 TL’ye verdiklerini bu yıl ise 720 liraya sattıklarını tüccarların ise daha ucuz aldığını belirterek, “Çiftçinin bu yıl verim fala oldu fakat ürünümüz para etmedi. Ofise götürdüğümüz buğdayı yemlik alıyorlar. Devlet tavan fiyat uyguluyor ve taban fiyattan buğday alıyor. Buğdayın tonunu 800’den alacağım diyor kesintilerle birlikte tonu 700 liradan alıyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim