Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç ve Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Kerkenes Harabelerinde çalışan kazı ekibini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kerkenes Harabeleri Kazı Başkanlığını yürüten Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Baran, 2 bin 600 yıllık tarihi kentin en uzun surlarının gün yüzüne çıkmaya başladığını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yozgat Müzesi işbirliği ile Kerkenes kazı çalışmalarına Muğla Üniversitesi olarak biz katıldık. Bu yılki kazı çalışmaları daha önceki yıllara göre daha da hızlanmaya başladı. Tabii yeni geldiğimiz için kentin acil ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptık. Ulaşım levhalarını, bilgilendirme levhalarını ve insanların burayı görmesi için ilk kazı çalışmamızı kentin giriş kısmında yapmaya başladık. Aldığımız tepkilere göre doğru bir yerde çalışmaya başlamışız. Yaklaşık 1 buçuk aydır buradayız. Bu zaman içerisinde yaklaşık 500-600 metreyi kazdık.
Bu da normalde bir kazı dönemi için iyi bir çalışma süreci. Yine kentin kuzey tarafından bir kazı çalışmamız var. Tabii antik kentin kazılan bölgelerinin korunmasıyla ilgili sıkıntılarımız vardı. Onların tel örgüyle çevrilmesi ve yolların yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız bu yılki ana başlıklarımız” dedi.
Antik kentin yaklaşık 2 buçuk kilometrekarenin üzerinde bir alanda bulunduğunu söyleyen Baran, “İnsanların kazı alanlarına ulaşması zor. Kentin içerisinde bulunan toprak yollar da araçlar için elverişli olmadığı için yürüyerek ulaşılıyor. Buraya gelen insanlar henüz kente nereden girileceğini bilmediği için bu yılki kazılarımıza kentin 7 kapısından birisi olan doğu kısmında bulunan sur üzerinde başladık” diye konuştu.
Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, Kerkenes Harabelerinin Sorgun ve Yozgat açısından çok önemli bir tarihi ve turistik alan olduğunu belirterek, “Sorgun Kaymakamlığı olarak tarihi ve turistlik yerlere sahip çıkma anlamında burada yapılan kazılar bizi oldukça mutlu etmektedir. Daha önce burada yabancı arkeologlar kazı çalışması yapıyordu. Bu yıl ilk defa 120 bin TL gibi büyük bir ödenekle Muğla Üniversitesi bu kazıyı üstlendi. Kazı çalışmalarının bu yıl kentin 7 kapısından bir yer olan doğu kapısında olması kentin girişine ayrı bir görünüm kazandırmış” dedi.
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de Kerkenes Harabelerinin dünyanın en büyük medeniyetlerinin yaşadığı bir yerleşim alanı olduğunu ifade ederek, “Yıllardır burada kazı yapılır.
Görsel bir şeyler var mutlaka. Bu yıla kadar yapılan kazılar insanları pek tatmin etmiyordu. Bu yıl biraz daha hızlanmış gördük” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim