Üç farklı noktada gerçekleşen arkeolojik kazılar, kazı sezonunun bitimiyle son buldu.
Binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri bağrında bulunduran Yozgat’ta başlatılan bilimsel arkeolojik kazılar bu senede devam etti, uzman ekipler Çadırhöyük, Kerkenez ve Kuşaklıhöyük’te arkeolojik kazılarını tamamladı.
HİTİTLER’DEN SELÇUKLU’YA
Sorgun İlçesi’ne bağlı Peyniryemez Köyü’nde sürdürülen Çadırhöyük kazısında Hitit çağından Selçuklu dönemine kadar birçok tarihi mekanın tespiti yapıldı. Bu yıl 18 Haziran tarihinde 43 kişilik geniş bir ekiple yürütülen kazı çalışmaları Temmuz ayına kadar devam etti. Köyde 6 farklı alanda açma çalışmaları gerçekleştirilirken, kazılarda bulunan eserlere gerekli bilimsel çalışmalar uygulandıktan sonra müzeye teslimi yapıldı. Kazı çalışmalarını ABD’nin Chicago Üniversitesi’nden gelen ekip yürüttü.

KERKENEZ DEVAM EDİYOR
Sorgun İlçesi’ne bağlı Şahmuratlı Köyü’nde bulunan Kerkenez harabelerinde de kazı çalışmaları sürdürüldü. ABD’nin Florida Üniversitesi’nden gelen 39 kişilik ekibe bir Türk akademisyende eşlik ederek kazı çalışmalarını sürdürdü. Mayıs ayında başlayan kazı çalışmaları Temmuz’da son buldu. Kerkenez’de bulunan eserlerinde restorasyonları yapılarak eserler muhafazaya alındı.
BİZANS ÇIKTI
Kuşaklıhöyük’te İtalyan profesör Mazzoni başkanlığında sürdürülen ve 9 Mayıs’ta başlayan kazı çalışmaları Haziran ayında tamamlandı. Kazı çalışmalarında Hitit sarayının duvar açma işlemleri yapılırken, Bizans dönemine ait buluntulara rastlandı. Yaklaşık 38 kişilik ekibin yürüttüğü çalışmalarda bu yıl itibariyle tamamlandı.
ROMA’YA ÖDENEK ÇIKTI
Sarıkaya İlçesi’nde bulunan tarihi Roma Hamamı kazıları için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Özel İdare’ye ödenek aktarımı gerçekleşti. Kamulaştırma çalışmalarının devam ettiği ancak turizme açılması noktasında henüz net ve somut bir adım atılamayan Roma Hamamı’nın ihtiyaç duyulan yeni alanlarda kazılarına devam edebilmesi için bakanlık ödenek tahsisi gerçekleştirdi. Roma hamamının turizme açılabilmesi için önümüzdeki süreçte, hamam çevresinde bulunan yapı ve binaların kamulaştırılarak, binaların altında kalan alanlarda da kazıların sürdürüleceği öğrenildi.
KAÇAK KAZDILAR
Yozgat’ta kaçak kazılar bu yılda yer yer devam etti. Çekerek, Sorgun ve Yerköy’de yapılan kaçak kazılara jandarma ekipleri geçit vermedi. Kaçak kazı yaparken yakalananlar adli makamlara teslim edilirken, ele geçirilen eserler ise müzeye teslim edilerek, muhafaza altına alındı.

Editör: TE Bilişim