Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014-2018 yıllarını kapsayan raporda, Jeotermalin, Türkiye'de milli ekonomiye katkısının şu anda elektrik üretimi, jeotermal merkezi ısıtma, karbondioksit üretimi, termal turizm ve benzerleri ile yaklaşık 10 milyar lira civarında olduğu vurgulandı. Türkiye'nin sahip olduğu 60 bin megavatlık jeotermal ile muhtemel teorik ısı potansiyeliyle 7,5 milyon konutun veya 300 bin dönüm seranın ısıtılmasının mümkün olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye Jeotermal Derneğinin yaptığı çalışmaya göre, Yozgat'ta jeotermal enerjiyle toplam 25 bin konutun ısıtılabileceği ifade edilirken, kaynakların değerlendirilmesine yönelik hazırlanan projelerin rafa kaldırılıp, başlatılan çalışmaların bazılarının başarısız olması, bazılarının da yarım bırakılması, kaynakların atıl durumda bekletilmesine neden oldu.
Yozgat il merkezi Çatak bölgesinde tespit edilen saniyede 3 litre debide 28-30 derece sıcaklıktaki kaynağın Nohutlu Tepesi eteklerinde yapılmakta olan Kapalı Yüzme Havuzu'nda değerlendirileceği bildirildi.
Boğazlıyan ilçesinin Bahariye köyü yakınlarında saniyede 320 litre debide 32-44 derece sıcaklıkta, bikarbonatlı, klorürlü, sülfatlı suyun bir kısmı kurulması planlanan turizm tesislerinde değerlendirilmesi planlandı. Ancak, tesisler inşaat halinde kalırken, kaynaktan yararlanılarak kurulması düşünülen sera tesislerinden de vazgeçildi.
Saraykent ilçesinde saniyede 10-14 litre debi 70-74 derece sıcaklıkta, sodyum klorürlü, sodyum bikarbonatlı, kalsiyum sülfatlı suyun farklı alanlarda değerlendirilmesi planlandı. İlçede Seracılık Organize Sanayi Bölgesi tesis edilmesine yönelik proje hazırlandı. Ancak, proje rafa kaldırıldı.
Sarıkaya ilçesinde saniyede  28 litre debi 50,9 derece sıcaklık, klorürlü suyun önemli bölümü kaplıcalarda kullanılıyor. İlçede jeotermal enerji ile konut ısıtma sistemi devreye sokulmak istenildi ama başarılı olmadı. Suyun az bir bölümü kurulan sera tesisinde kullanılıyor.
Sorgun  ilçesinde saniyede 41 litre debi 50-60 derece sıcaklıkta, klorlu sülfatlı, sodyum klorür, sodyum sülfat suyun bir bölümü termal tesislerde, diğer bölümü kurulan sera tesisleri ile jeotermal ile konut ısıtmada değerlendiriliyor.
 Kaynakların değerlendirilmesi bakımından en şanslı ve başarılı bir ilçe olan Sorgun'da turizme yönelik yatırımlar ise devam ediyor.
Yerköy ilçesinde saniyede  10-14 litre debide 44 derece sıcaklıkta, klorlu, sülfatlı su kaplıca tesisinde kullanılıyor. Bir bölümü ise konut ısıtmada kullanılmak istendi ama başarılı olamadı.
Akdağmadeni, Boğazlıyan, Sorgun Doğankent, Yenifakılı, Yerköy ilçesinde de yeni kaynaklar tespit edilirken, il genelinde tespit edilen jeotermal kaynağın saniyede bin lirde debide olduğunu, bunun 500 litresinin ise yer üzerine çıkartıldığı kaydedildi.
DİĞER KAYNAKLAR
Yozgat'ın Aydıncık, Sorgun, Saraykent, Akdağmadeni ilçelerinde ortalama 25-35 metre rüzgâr hızı ve kapasite faktörüne sahip kaynağın bulunduğu tespit edilerek, bölge de bir yıllık rüzgâr hızı ölçümleri ve ön fizibilite çalışmaları müteakibinde saatte 1000 kWh'lık elektrik üretebileceği, yaklaşık 1,5 -2 milyon lira maliyetle 60 -100 metre yükseklikte modern rüzgâr türbini kurulabileceği bildirildi. Bu konuda Bozok Üniversitesi tarafından bir çalışma başlatıldı ama devamı getirilmedi.
Yozgat'ta güneş enerjisinin değerlendirilmesine yönelik gerçekleştirilen araştırma sonucunda ise, enerji santralinin tesis edileceği bölgenin, yılda en az 2000 saat güneşlenme süresine, metrekare başına yıllık l500 kWh'lık bir güneş enerjisi değerine sahip olması, 4 saatlik güneşlenme süresine sahip gün sayısının 150'den az olmaması gerektiği hatırlatılarak, şöyle denildi:
''İlimizin geçmişe yönelik genel iklim verilerine bakıldığında ocak ve aralık ayları dışında ortalama 4 saatlik güneşlenme süresine sahip günlerdeki toplam saatlere bakıldığında 2280 saat güneşlenme süresine sahip olduğu görülmektedir.
Yıllık yağış miktarının düşük olması, bulutsuz ve sissiz bir atmosfere sahip olması, hava kirliliğin olmaması, ormanlık ve ağaçlık bölgelerden uzak olması, rüzgâr hızının düşük olması gibi unsurlar önemli olduğu için gerekli ölçümler yapıldıktan sonra yoğunlaştırıcı sistemler ile elektrik üretimi mümkün olabilecektir'' görüşüne yer verildi.
Bu konuda da adımlar atılmasına karşın, devamı getirilmedi.

Editör: TE Bilişim