Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Latif Karagöz yayınladığı yazılı açıklamada, bin 152 sağlık çalışanı ile internet üzerinden yapılan iş sağlığı ve güvenliği anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Karagöz, anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 73’ünün çalıştığı kurumda iş  sağlığı ve güvenliğin konusunda gerekli önlemlerin alınmadığın ortaya çıktığını bildirdi.

Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 50’si kurumlarında yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıkların bildirimlerinin yapılmadığının ortaya çıktığını kaydeden Karagöz, sonuçlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Çalışanların yüzde 57’si iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almadığını, bilgilendirme yapılmadığını, Yüzde 81’i kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında çalışanların görüşlerinin alınmadığını ifade etmektedirler. Ankette ayrıca kurumların sorumlu olduğu iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ile ilgili de sorular yöneltilmiştir. Sonuçlara göre kurumunun acil durum planı hazırlamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 46’dır. alışanların yüzde 54’ü kurumlarında risk değerlendirilmesi yapılmadığını belirtmiştir.Ankette yöneltilen kurumunuzda yangınla mücadele ve tahliye tatbikatı yapıldı mı?  Sorusuna çalışanların yüzde 50’si hayır cevabını vermiştir. 
Ayrıca çalışanların yüzde 62’si sağlık muayenelerinin düzenli yapılmadığını ifade etmiştir.

Ankette sağlık kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili istihdam ve düzenlemeler de sorulmuş; Ankette çalışanların yüzde 56’sı kurumunda iş sağlığı ve güvenliği biriminin oluşturulmadığını, Yüzde 59’u İş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulmadığını belirtmiştir
Kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışan temsilcisinin görevlendirilmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 60, kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmadığın ifade edenlerin oranı ise yüzde 70’dir.”
Anket sonuçlarının İş sağlığı ve güvenliği konusunda kurumların gerekli hassasiyeti göstermediğinin bir göstergesi olduğunu ileri süren Karagöz;

“Personelin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmediği, farkındalık oluşturulmadığı da gayet açıktır. Oysa, güvenli ve risksiz bir ortamda çalışmak her sağlık çalışanının hakkıdır. Bu ortamı sağlamakta idarecilerin en temel görevidir. Çalışanların kendilerini daha güvende hissettikleri bir ortamda çalışıyor olmaları, onların iş motivasyonlarını artıracak ve daha verimli bir şekilde hizmet sunmalarını sağlayacaktır.

Anketimizin sonuçları üzerinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sağlık teşkilatındaki tüm kurum ve kuruluşlar gereken mesajı almalıdırlar. İş sağlığı ve güvenliği sadece kâğıt üstünde bırakılmamalıdır. İdareciler sorumluluklarını yerine getirmelidir. Öncelikle kurumlar kendi bünyesinde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarını değerlendirmeli, İş sağlığı ve güvenliği birimlerine konusunda uzman olanların görevlendirilmesi, yasak savma şeklinde birimler oluşturulmamalıdır.    6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Her ne kadar 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin (a) bendi değiştirilerek Kamuda İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi bulundurma zorunluluğu 2016 yılına ertelenmiş ise de 6331 sayılı kanunun risk değerlendirmesi, İş Güvenliği Eğitimi Alma Yükümlülüğü ve Acil Durum Eylem Planlarının hazırlama maddeleri yürürlüktedir.

Bilindiği gibi Manisa İli Soma İlçesinde ihmaller ve duyarsızlık sonucu oluğu ortaya çıkan maden ocağında feci bir tablo ortaya çıkmış, maalesef 301 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ortaya çıkan bu kara tablo irdelendiğinde işletme sahiplerinin, yöneticilerin, denetmenlerin ihmal ve duyarsızlıkları sonucu meydana geldiği aşikârdır.

Tüm bu gerçekler ışığında devlet kurumları da tedbirlerini alarak illaki bir facia yaşamadan, can veya canlar yitirilmeden önlemler alınmalıdır. Kurumlarda iş kazaları ve meslek hastalıklarının haritaları çıkarılmalı tedbirler ona göre alınmalıdır.
Bir kez daha ifade etmek isteriz ki, umarız anketimizden herkes kendine düşen payı alır ve sağlık çalışanları için daha sağlıklı ve daha güvenli çalışma ortamları oluştururlar ve daha iyi çalışma hayatı için düzenlemeler yaparlar.”

Editör: TE Bilişim