Türkiye Bilimiler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında Türkiye’de Kanser Kontrolü ve Kanserden Korunma konulu konferans Yozgat Bozok Üniversitesi’nde verildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, TÜBA Konsey Üyesi, TÜBA Kanser ve Kök Hücre Çalışma Grupları Başkanı Prof. Dr. Taner Demirer tarafından verilen konferansa Vali Kemal Yurtnaç, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, daire müdürleri, öğrenci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey hayatta en çok önem verilmesi gereken unsurun sağlık olduğunu belirterek : “Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın dediği gibi  “halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözü gerçekten insan için sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlatan çok özel ve çok güzel bir vecizedir. Cihan Padişahı sağlığın devlet kadar hatta devletten daha önemli olduğunu ifade ediyorsa gerçekten bunda çok özel bir anlam vardır” dedi.

Türkiye Bilimiler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, TÜBA Konsey Üyesi, TÜBA Kanser ve Kök Hücre Çalışma Grupları Başkanı Prof. Dr. Taner Demirer tarafından verilen Türkiye’de Kanser Kontrolü ve Kanserden Korunma konulu konferansa geçildi. Prof. Dr. Demirer bozkırın bağrında Bozok Üniversitesi’nde bulunmaktan ve memleketinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Türkiye’de kanser sıklığı dünya ve dünyanın gelişmekte olan ülkeleriyle benzerlikler gösterdiğini belirten Prof. Dr. Demirer, ülkemizde her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadının kansere yakalandığı bilgisini verdi. 

Kanser tedavisinde erken teşhisin hayati önem arz ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Demirer  sigara ve alkol kullanımı ve batı tarzı beslenme biçiminin kansere yakalanma riskini tetiklediğini söyledi. Egzersiz, sağlıklı beslenme, stres azaltma, sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerden kaçınma, enfeksiyonların önlenmesi ve erken tanı için yapılacak kanser taramaları kanserin önlenmesi için en önemli ve etkili yöntemler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taner Demirer, “Ülkelerin sağlık sistemi ve uygulamalarını canlı bir organizma gibidir. Sağlık hizmet ve uygulamalarında temel amaç mümkün olduğunca kalitenin arttırılması olmalıdır. Sağlıkta bu zamana kadar mükemmeli yakalamış hiçbir ülke yoktur. Her ülkenin sağlık ve uygulamaları ile ilgili problemleri vardır. Ülkemiz sağlık alanında yaşanan sorunları hafifletmek amacıyla Sağlıkta Dönüşüm Projesi yürütmektedir” dedi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİ…
Son 10 yılda Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile ülkemizde hem kanser tedavilerinin standardı önemli ölçüde yükseldiğini belirten Prof. Dr. Demirer,  “hem de kanser hastalarının bu tedavilere ulaşımı ve çağdaş koşullarda tedavilerini almaları sağlanmaktadır. Gerek Dumansız Hava Sahası gerekse de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’ (KETEM) ile ülkemiz dünya genelinde sağlıkta büyük bir başarı hikayesi oluşturmuş ve takdir toplamıştır” dedi.

Editör: TE Bilişim