Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde başarılı cerrahi operasyonlara bir yenisi daha eklendi. Teknolojik tıbbi cihazlarla donatılan hastanemizde modern tıbbın bütün imkânlarının kullanılarak bölge halkına nitelikli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulan hastanemizde ilk defa “Yemek Borusu” ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.
    Yemek borusu kanserine yakalanan ve yemek borusu kapandığı için yiyip-içemeyen 58 yaşındaki bayan hasta midesinden yapılan yemek borusu ile hayata tutundu.
Yutma ve yemek yeme güçlüğü şikâyeti ile başvurduğu Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yapılan tetkiklerde yemek borusu kanseri teşhisi konuldu. Yemek borusu kapandığı için su bile içemeyen bayan hasta, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkan Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kadir Arıbaş ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten’in de katıldığı başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.
Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin, “58 yaşındaki hasta Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne yutma ve yemek yeme şikâyeti ile başvurdu. Yapılan endoskopi ve tetkiklerde hastada yemek borusu kanseri teşhisi konuldu. Hastamıza 8 ay boyunca kemoterapi verildi, kontrol altında tutuldu ve daha sonra ameliyat etmeye karar verildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kadir Arıbaş ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten’in de katıldığı ameliyatla hastanın yemek borusunu tamamen çıkartarak yerine mideden bir yemek borusu oluşturup mideyi boğaza diktik. Bu şekilde hastanın hem yutma ve yemek yeme güçlüğünü ortadan kaldırmış olduk hem de kanserli alanı tamamen vücuttan uzaklaştırdık” dedi.
     Bu yemek borusu kanseri hastalığının ülkemizin doğu kesimlerinde özellikle Erzurum ve Van gibi bölgelerde daha sık görüldüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin, bu hastalığın ilimizde de nadir görüldüğünü belirttiği açıklamasının sonunda “bu ameliyat şimdiye kadar Ankara, İstanbul ve Erzurum gibi illerde ve ülkemizde sayılı merkezlerde yapılabilen bir ameliyattı ve Yozgat’ta bu zamana kadar böyle bir ameliyat yapılmış değildi. İlk kez Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak biz yaptık. İnşallah hastamız şifa bulur ve sağlığına kavuşur” dedi.
Ameliyat ekibinde bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten de, hastanın hem yutma güçlüğünü ortadan kaldırmak ve hem de hastayı sağlığına kavuşturmak için yemek borusunun tümörlü olan kısmını etrafındaki 5-6 cm’lik sağlam dokuyla birlikte çıkartıldığı bilgisini vererek, “mideden yaptığımız bir tüpü yemek borusu yerine deplase ettik” dedi.
Tümörün yayılmadan cerrahi olarak temizlenmesi hasta açısından çok önemli hekim açısından da ameliyatın daha kısa sürede ve daha az komplikasyonla tedavi edilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ökten, “en büyük dileğimiz hastamızın en kısa zamanda sağlığına kavuşmasıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim