Kadışehri Kaymakamı Ali Doğan, kaymakamlık olarak günümüz dünyasının olmazsa olmazı olan hijyen konusunda yer bir çalışma başlatarak, gıda sektöründe faaliyet yürüten esnafı bir ay süren hijyen eğitimine aldıklarını söyledi.
Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yapılan eğitime 43 esnafın katıldığını belirten Doğan;
“Hijyen Eğitimi Yönetmeliği, 05 Temmuz 2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Hijyen bir sağlık bilimi olup temel ilgi alanı, sağlığın korunması ve sürdürülmesidir. Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.”
Doğan, söz konusu yönetmelik gereği gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlere hijyen eğitimi verilmektedir. Diğer taraftan, Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını kapsamamaktadır.
Yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu tutulmuşlardır. Ayrıca, iş yeri sahipleri ve işletenleri bizzat çalışmaları durumunda bu eğitimi almaya mecburdurlar.
Hijyen Eğitimi, “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği”nin 7 nci maddesi uyarınca oluşturulan komisyonca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı öğretim kurumları tarafından verilecektir. Ayrıca, hijyen eğitimi; komisyonca belirlenmiş olan usul ve esaslara göre işyeri sahipleri ve işletenleri tarafından çalışanlarına kendi imkanları ile de verilebilecektir. Katılımcılara, eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı öğretim kurumlarınca e-yaygın sistemi üzerinde kurs bitirme belgesi verilecektir. Belgeler, kişi mesleğini icra ettiği sürece geçerli kabul edilecektir.”

Editör: TE Bilişim