Anadolu şehirlerinde yılarca tandırda saç üzerinde yapılan, daha sonra evlerin mutfaklarında hazırlanan tadına doyulmayan gözlemeler Yozgat’ta öğle yemeklerinin vazgeçilmez lezzeti, kadınların da iş hayatına atılmasında bir araç oldu. 10 yıldır gözlemecilik yaparak aile geçimine katkıda bulunan, bu sayede ekonomik zorluklardan kurtulan Rabia Şaşmaz, girişimci kadın ruhuna en güzel örnek.
EKMEK PARASI BULAMIYORDUM
Ticaret hayatına başladığında ekmek parası bulamayacak kadar zor durumda olduğunu açık yüreklilikle ifade eden Rabia Hanım; “İlk başta eşim yadırgadı beni. Kadın kısmı çalışabilir mi Yozgat gibi bir yerde dedi. Zamanla zamanla alıştık artık. Eşime rağmen zor olmadı çünkü eşimi reddettim ben” dedi.
SERMAYESİ; İKİ TORBA UN
VE YAKACAK TAHTA
Gözlemeciliğe iki torba un ve yakmak için etraftan bulduğu tahtalarla başladıklarını söyleyen Rabia Hanım, geçen 10 yıllık sürede yaptığı iş sayesinde pek çok sıkıntısını atlatıp, aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtti. Bu iş sayesinde iki çocuğunu evlendirip, eşi iye birlikte hayat mücadelesine kaldığı yerden devam ettiğini belirten Rabia Şaşmaz şunları söyledi:
 “Bu iş sayesinde en azından sıkıntılarım gitti çok sıkıntıdaydım bir ekmek parası bulamıyordum. Şuanda çok şükür kendimizi toparladık yani. Eşimde çok memnun şuan bu duruma.”
EŞİME DESTEK OLDUM
Gözlemeci dükkanında yaklaşık bir buçuk yıldır işçi olarak çalışan Ayşe Topuz, yaptığı işten memnun olduğunu ve bu iş sayesinde aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi. Topuz, ilk başlarda etrafta çalışamaz denildiğini hatırlatarak; “Komşulardan olumsuz bir tepki gelmedi ama yapabilir misin yapamaz mısın çalışamaz diye düşündüler ama yine de başardım ben. Sabah yedi bucukta geliyoruz akşam altıda çıkıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim