Trafik cezaları artık plakaya kesilmeyecek. Sürücü ve ehliyet adına kesilecek olan trafik cezalarına yönelik detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Trafik cezası sorgulama ve trafik cezalarının yeni dönemde ne kadar zamlandığını öğrenebilmek için http://www.trafikcezabilgisi.com/ sitesinden yararlanabilirsiniz. Şifresiz olarak yapılan bu sorgulama hizmetinde aracınızın ceza alıp almadığı ve ne kadar ceza aldığını kısa sürede öğrenebilişiniz.

2915 yılının 6. Ayında AYM (Anayasa Mahkemesi) aldığı kararla trafik cezaları konusunda yeni bir sistem ile devam edileceğini kararını aldı. Geçtiğimiz aylarda Malatya’da bir vatandaşın plakasına kesilmiş cezaya, olay günü aracı kendisinin kullanmadığı yönündeki itirazını haklı bulan AYM, plakaya ceza uygulamasını iptal etti. Karar Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen yürürlüğe girdi.

Kararın ayrıntılarına baktığımız zaman artık araç sahipleri aracı kendilerinin kullanmadığını ispat etmeleri halinde plakaya kesilen cezaları ödemek zorunda kalmayacak. Anayasa Mahkemesi aldığı kararda ise Anayasa’nın 38. Maddesi uyarınca hiç kimsenin, işlemediği bir suçtan, ihmali ve kusuru bulunmadığı bir fiilden dolayı ceza alamayacağı ilkesini gerekçe olarak gösterdi.

Araç Sahipleri Bu karara Çok Sevindiler

AYM’nin bu kararına ise en çok taksi plakası sahipleri sevindi. Hemen hemen hiçbiri araçlarını kendileri kullanmayan taksi plakası sahipleri, AYM’nin aldığı bu kararla artık işlemedikleri bir suçtan dolayı para cezası almayacaklar. Özellikle ticari taksi kullanımlarında yaşanan sıkıntıların bertaraf edilmesi sağlanmış oldu.

Kaynak: Yukarıdaki içerik sitesinin içeriklerinden yararlanılarak oluşturulmuştur.

Editör: TE Bilişim