Bayer'in, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile birlikte yürüttüğü Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi'nin gezici birimi olan Bilim Tohumları Ekibi, pek çok ilden sonra bu kez Sivas'ta çocuklarla buluştu. Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi; ilköğretim çağındaki çocukların bilime farklı bir pencereden bakmalarını sağlamak, bilime ilgi duymaları için onları teşvik etmek ve hatta onları bilim alanında çalışmalar yapmak için yüreklendirmeyi amaçlıyor. Başka bir deyişle Genç Bilim Elçileri Projesi, ilköğretim çağındaki çocuklara bilim okur-yazarlığı becerisi kazandırmayı hedefliyor. 
GÖNÜLLÜ GENÇLER 
Proje için özel olarak tasarlanan araçları ve ekipmanıyla Sivas il sınırları içinde iki farklı köyde çocuklarla bir araya gelen 10 kişilik ekip, özellikle 7-15 yaş grubu çocuklarla eğlenceli bilim etkinlikleri gerçekleştirdi. Çocukların başta doğa olayları olmak üzere etraflarında olup bitenleri sorgulayıp araştırmaları hedeflenen etkinliklerde, Bayer Genç Bilim Elçileri Projesi Bilim Tohumları Ekibi'nde gönüllülük yapan üniversiteli gençler yer aldı. İnşaat mühendisliği, hemşirelik, uluslararası ilişkiler, çocuk gelişimi, kimya gibi farklı bölümlerde okuyan gönüllü gençler; çocuklara mentorluk yaptı. Gönüllüler, çocukları dört saat gibi kısa sürede basit deneyler ve oyunlarla; 'Bilim nedir?', 'Bilim insanı kime denir?' gibi konularda hem bilgilendirdi, hem eğlendirdi, hem de bundan sonra yaptıkları deneyleri sorgulamaları için ufuklarını açtı. Aynı zamanda kendileri de her bir çocuğun farklı bakış açısından yeni bir deneyim kazandı. 
HEDEF 10 BİN ÇOCUK 
Kırsal alanlarda yaşayan çocuklara bilimi sevdirmek için çalışan Bilim Tohumları Ekibi; Nisan-Eylül 2015 dönemi boyunca Sivas'ın ardından sırasıyla Yozgat, Antalya, Burdur, Isparta, Aydın, Muğla, Uşak, Bilecik, Sakarya ve Yalova'da çocuklarla buluşacak. Proje başladığından bu yana ziyaret ettikleri köylerde büyük ilgiyle karşılanan Bilim Tohumları Ekibi, yolculuğuna 2014 yılında çıktı ve Türkiye'nin dört bir köşesindeki 60'tan fazla yerleşimi ziyaret ederek 6 binden fazla çocukla buluştu. Bilim Tohumları Ekibi, Eylül 2015'in sonuna kadar 20 il ve 40 noktada 2 bin 500 çocuğa daha ulaşmayı hedefliyor. Proje sonunda ise 10 bin çocuğu bilim okur-yazarı yapmayı hedefliyor. 300'den fazla üniversite öğrencisinin oluşturduğu Genç Bilim Elçileri, dönüşümlü olarak kırsal kesimde ve ulaşımın bile güçlükle sağlandığı köylere giderek çocuklara üç-dört saat gibi kısa bir sürede unutulmaz deneyimler yaşatıyor. 
KİTAP DAĞITILIYOR 
En fazla 10 kişilik ekipler ile yola çıktıklarını ve çocukların kendilerine inanılmaz deneyimler yaşattıklarını söyleyen ekibin koordinatörleri Nurcan Aydoğdu ve Nisan Su Tablacı; oyunlar ve deneylerden sonra katılımcı çocuklara, basit deneylerini evde kardeşleri ile birlikte yapabilsinler diye kitap da dağıtıyor. Çocuklar kendi köylerine kadar gelen bu gençleri 'Lütfen yine gelin' diyerek köyün çıkışına kadar uğurluyor. Kimi zaman 40 derece sıcağın altında, kimi zaman da yaylaların arasında rüzgarın altında çocuklara bilim okur-yazarlığı yapan bu gönüllü gençler; çocuklara, doğa bilimlerini sevdirmeyi ve bilim yapmak için laboratuvarlara ihtiyaç olmadığını anlatmaya çalışıyor. Bilimin aslında günlük hayatımızın içerisinde var olan bir şey olduğunu, yalnızca etrafımızda olup biteni gözlemleyerek, neden sorusunu sorduğumuzda bunu görebileceğimizi aktarıyorlar.

Editör: TE Bilişim