İş ve Meslek Danışmanı Abdullah Abdülkadir Karaduman hazırladığı sunumda İŞKUR’un 2016 ilk üç aylık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Karaduman, 2016 yılının ilk üç ayında kayıtlı iş gücünün 22 bin 907 olduğunu belirterek, söz konusu iş gücünün 14 bin 128 adetini erkek, 8 bin 779’unun ise kadın iş gücünden oluştuğunu kaydetti. Kayıtlı işsiz sayısının ise toplam 9 bin 671 olduğunu anlatan Karaduman, “2016 yılı içinde kuruma kayıtlı iş yeri sayısı 8 bin 533 iken, 1 ve üzeri işçi çalıştıran kayıtlı iş yeri sayısı 2 bin 312’dir. 2015 yıl sonu itibarı ile bin 131 iş yeri ziyareti yaptık. Bu ziyaretlerin 912’si farklı iş yerleridir. Bu ziyaretlerde kurum faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler de verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Karaduman, 2016 yılının ilk üç ayında bin 275 kişinin işe yerleştirilmesinin yapıldığını, söz konusu rakamdan 34’ünü kamu iş yerlerinin oluşturduğunu söyledi. 
Aktif işgücü programları hakkında bilgi de veren Karaduman, iş gücü yetiştirme kursları, iş başı eğitim programları ve toplum yararına program kapsamında bin 17 kursiyerin eğitim gördüğünü kaydetti. Karaduman, 2016 yılına alınmış olup kurul onayından geçmesini bekledikleri kursların da bulunduğunu anlattı.  Bu kursların aşçı yardımcısı, kadın giysileri dikim elemanı ve mantar yetiştiriciliği olduğunu belirten Karaduman,  toplamda 95 kursiyerin bu kurslara başvuru yaptığını dile getirdi. 

ANKET YAPILDI
Karaduman,  Mart ayında işverenlerin kurs isteklerinin araştırılması kapsamında 125 firmaya posta yoluyla anket gönderildiğini söz konusu firmaların 25 ve üzerinde iş yeri çalıştıran firmalar olduğunu söyledi. Anket gönderilen firmalardan 35’inin geri dönüş sağladığını dile getiren Karaduman, “64 Farklı meslekte toplamda 76 kişilik kurs talebi olmuştur” dedi. 
Karaduman, 2016 birinci dönem engelli teşvikleri hakkında da bilgi de vererek, “2016 birinci döneminde engelli hibe miktarının maksimum 36 bin lira olarak belirlenmiştir. 206 yılında toplam 28 engelli projesi onaylanmış olup, 2 Mayıs Pazartesi tarihinde sözleşmeleri imzalanacak” dedi.
SERTİFİKA ZORUNLU
Toplantıda konuşan İŞKUR Müdürü Nevzat Atak,  bazı mesleklere ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi' zorunluluğu getirildiğini ve işçilerin sertifikaları olmadan bu meslekleri yapamayacaklarını anımsattı. Daha önce de bu konu ile ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Atak,  henüz söz konusu belge için başvuru yapılmadığını dile getirdi. 
Atak, özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işler grubuna giren inşaat sektöründe sertifika zorunluluğun önemli kazaları da engelleyeceğini kaydetti. Söz konusu sertifikaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birimi olan Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verileceğini anlatan Atak, “Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen sertifikası olmayanlar, 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışamayacaklar. Sertifikası olmayanlar bu tarihten itibaren çalışırken yakalandığı an hem işverene hem kendilerine ciddi anlamda cezai yaptırımlar uygulanacak” dedi.

Editör: TE Bilişim