SGK Yozgat İl Müdürü Nejat Deniz, özellik mevsimlik tarım işçilerinin yararlanabileceği isteğe bağlı sigorta işlemleri ile vatandaşların sosyal güvenliklerini devam ettirme veya eksik günlerini 30 güne tamamlama imkanına sahip olduklarını aktardı. Deniz, ek5 olarak bilinen isteğe bağlı sigortalılık için şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. 
Şartlar hakkında bilgiler veren Deniz, “18 yaşını doldurmuş olmak. Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya 4/a bendi kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak. Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak. İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle Kuruma başvuruda bulunmak, şartları aranmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlayacaktır. Ay içinde 30 günden az veya kısmi çalışanlar hariç olmak üzere yeniden isteğe bağlı sigortaya devam etmek isteyenler hakkında yeniden talep şartı aranmaktadır” dedi. 
Prim tutarını sigortalı tercih ediyor SGK İl Müdürü, sigorta prim tutarlarının istekli tarafından belirlendiğine dikkat çekti. Deniz, “Sosyal güvenlik reformu sonrasında isteğe bağlı sigorta primi, belirlenecek olan prime esas kazancın alt sınırı (asgari ücret) ile üst sınırı (asgari ücretin 6,5 katı) arasında, sigortalı tarafından belirlenen aylık kazanç üzerinden bulunacak kazancın yüzde 32’sidir. Asgari ücret her arttığında isteğe bağlı sigorta primi de buna bağlı olarak artmaktadır. İsteğe bağlı sigorta primi, ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar ödenebilmektedir.

Prim ödemesi 30 gün üzerinden 304 TL’dir. Bu rakam 2015 yılı için geçerlidir. İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen tarihlerde, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında 5510 sayılı yasanın 4. maddesine göre 4/a, 4/b veya 4/c sigortalısı olmayı gerektirecek çalışması bulunduğu tespit edilenlerin, zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye ilişkin ödedikleri primler talepleri hâlinde ilgililere iade veya doğacak borçlarına mahsup edilmektedir” diye konuştu. Sağlık primi zorunlu İsteğe bağlı sigorta priminde hem emeklilik hem de sağlık primi olup, sağlık priminin de zorunlu olarak yatırılmasının gerekli olduğuna değinen Deniz, isteğe bağlı sigortalının eşinden sağlık yardımı aldığı gerekçesiyle sağlık primi ödememe imkanının olmadığını bildirdi. Deniz, zorunlu olarak isteğe bağlı sigortalı kendi üzerinden sağlık primi ödeyeceğini, sağlık yardımını kendi sigortalılığı üzerinden karşılayacağını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim