Yozgat İl Genel Meclisi İl Özel İdare Komisyonu, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanırlığını İl Özel İdaresi çalışanları açısından değerlendirdi. Komisyon Başkanı Mesut Kılıç, iş sağlığı ve güvenliğinin kamusal alanda da üzerinde durulması gerektiğine işaret etti. 
Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korutulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işverenin yüklendiği sorumluluklar olduğuna işaret eden Kılıç; 
“Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. Hükmüne yer verilmiştir.
Yapılan incelemede; Yozgat İl Özel İdaresinin İş Kanunu açısından (13 nolu İnşaat İşkolu) çok tehlikeli sınıfta yer aldığı ve 6331 sayılı Kanunun 8. maddesinin beşinci fıkrası gereği iş güvenliği açısından (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı tarafından iş güvenliği işlemlerinin yürütülmesi gerektiği anlaşılmıştır. Yapılan araştırmada kurum içerisinde (A) yada başka sınıflara sahip iş güvenliği uzmanının bulunmadığı bu nedenle iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminden hizmet satın alma yöntemi ile gerçekleştirilmesine karar verildiği ve bir İş Yeri Hekimi, bir adet (A) sertifikalı İş Güvenliği Uzmanı ve bir adet Yardımcı Sağlık (Hemşire) Personeli olmak üzere toplam üç adet uzman personelin hizmet alımı için 29.11.2013 tarihinde ihale çıkıldığı ve yapılan ihale sonucunda 156.000,00.TL. karşılığında İlimizde yerleşik kurulu Akademi Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminden 2014 yılı için İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin alınması için sözleşme yapıldığı görülmüştür” dedi.
Kılıç, hazırlanan komisyon raporuna göre İş Sağlığı ve İş Güvenliği taslak yönetmeliği bir bütün halinde incelendiğinde; Yönetmeliğin İl Özel İdaresinde çalışan personelin, sağlıklı ve güvenlikli bir ortamda işlerini nasıl yürütecekleri, hangi işlerin kimler ve hangi birim tarafından yerine getirileceği, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ne şekilde uygulanacağı konularını içerdiği ve kanunun uygulanması bakımından faydalı olacağı kanaatine varıldığını bildirdi.

Editör: TE Bilişim