Bir döneme damgasını vuran Aşar (Öşür) Mührü Sarıkaya ilçesinin Toprakpınar Köyü’nde bulunuyor. Köy eski Muhtarı Osman Efe, İnönü dönemine ait olduğunu belirttiği mührü evinde kurduğu müzede sergiliyor.

                Türkiye'de 17 Şubat 1925 yılına kadar tarım alanlarından alınan vergi kapsamında, hasat sonrası harman yerine getirilen ürünün herhangi bir şekilde eksilmesini önlemekte kullanılan ''Öşür Mührü'' Yozgat'ın Sarıkaya İlçesi Toprakpınar köyünde ortaya çıktı.

                Evinin bir odasına kurduğu kişisel müzede sergileyen Toprakpınar Köyü eski muhtarı Osman Efe, müzesinde bulunan ''Bir devrin mühürü'' olarak adlandırdığı, ''Öşür Mührü'' hakkında, bilgiler verdi.

                Yaklaşık 85 yıl öncesine kadar devletin tarım ürünlerinden aldığı vergi için kullanılan ''Öşür Mührünün'' hasat sonrasında ürünün harman yerine taşınmasından sonra yığınların eksilmesini önlemek üzere kullanıldığını belirten Efe ''Öşür'' mührünün kullandığı dönemlere ilişkin kayıtlarda, üç’te iki devlete kalan birde vatandaşa kalırdı dedi.

                O günlerin çok şükür geride kaldığını söyledi. Cumhuriyet döneminde de bir süre uygulamada kalan Öşür, 17 Şubat 1925'te kaldırıldı.

Editör: TE Bilişim