6111 sayılı yasa kapsamında alacakların yeniden yapılandırması hakkındaki kanun 25 Şubat 2011 tarihli Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu imkandan borçluları yararlandırarak alacaklarını tahsil etmenin yoluna giden ilçe belediyeleri adeta seferberlik ilan etti.

            Halk arasında Torba yasa olarak bilinen bazı kamu alacaklarını taksitler halinde ödeme imkanı getiriyor. 9 bölüm ve 234 maddeden oluşan yasada, kamuoyunda vergi ve prim affı olarak da bilinen kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bölüm öne çıkıyor.

            Buna göre 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler, SSK-Bağ-Kur prim borçları, idari para cezaları, elektrik ve su borçları ile trafik cezaları yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Düzenlemeye, harç kredisi borcu olan üniversite mezunları da dahil edildi. Kamu alacakları, gecikme faizi yerine TEFE/ÜFE (enflasyon) aylık değişim oranları esas alınacak yeniden hesaplanacak.

            Borçlular, bunu ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeyebilecek. Ödemeler kredi kartıyla da yapılabilecek.

            Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekiyor. Borçluların, yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgili idarelere başvurması gerekiyor.

İLÇE BELEDİYELERİ ATAKTA

            Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir de açıklamasında ilçe belediyesi olarak alacakların tahsili yolunda vatandaşın da menfaatine olan uygulamayı geniş kitlelere duyurmaya çalıştıklarını söyledi.

            Erbir şu açıklamalarda bulundu: “Yasadan Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi diğer vergiler ve su borcu olan vatandaşların 2 mayıs 2011 tarihine kadar belediyeye müracaat etmeleri şartı ile yapılandırmaya gidebilirler.

Editör: TE Bilişim