Türkiye’nin bütün İlahiyat Fakültelerinden Din Sosyolojisi Anabilim Dalı öğretim elemanları, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı toplantı Erdoğan Akdağ Kongre ve Konferans Merkezi, Çamlık Salonu’nunda yapıldı. 

Toplantıya Yozgat Vali Vekili Gökhan İkitemur, Belediye Başkan Yardımcıları Şahin Kılıçaslan ve Ahmet Akgün, Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Özköse, İl Müftü Vekili Süleyman Eroğlu, Hayırsever işadamı Bilal Şahin katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan protokol konuşmalarında Düzenleme Kurulu üyesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Öz; “Bu toplantı geçen yıl Samsun’da yapılmıştı. Bu yıl da Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz.  XI. Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısı’nda konusunda uzman bilim adamları engin bilgilerini bizlerle paylaşacaklar. Toplantının düzenlemesinde emeği geçen herkse teşekkür ediyorum.” dedi.

Bilal Şahin İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Yılmaz yaptığı konuşmasında ise; “Güler yüzlü Yozgatımıza hoşgeldiniz. Kırklareli’nden Iğdır’a, Samsun’dan Hatay’a kadar yurdun dört bir köşesinden 100’ü aşkın seçkin ilim adamı, din sosyoloğunu Yozgat’ta ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum. Günümüz İslam toplumları ve problemleri gibi aktüel ve elzem bir konunun geniş bir katılımla bir sempozyumda ele alınması ümit vericidir. XI. Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısı’nın önce kendi alanınıza, özellikle genç akademisyenlere daha sonra İlahiyat Fakültelerimize hayırlar getirmesini  diliyor, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum. Sempozyumun düzenlenmesine büyük katkıları olan başta Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey ve Hayırsever işadamı Bilal Şahin beyefendi ve düzenleme komitesine teşekkürleri sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Türkiye’nin dört bir yanından gelen bilim insanlarına hoş geldiniz diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Bu yıl ilk defa Yozgat’ta İlahiyat Fakülteleri Ana Bilim Dallarından birinin koordinasyon toplantısını gerçekleştiriyoruz.  Bu bizim için büyük bir mutluluk. Sizleri burada görmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ve gerçekten üniversitemiz ve Yozgat için önemli bir kazanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Yapacağınız çalışma hem bilim dalı için hem de ülkemiz için gerçekten önemli bir çalışma konusu. 
Tarihten günümüze baktığımızda yaşadıklarımızdan içimizin acımadığını söyleyemeyiz. Birbirlerini sevmeyen, birbirlerine saygı duymayan sosyal hayatı parçalanmış bir topluma güneş gibi doğan Hz. Peygamber’in birbirinden uzaklaşmış kalpleri nasıl birleştirdiğini, birbirinden nefret edenlerin arasını nasıl muhabbetle bağlandığını, dağınık bir toplumdan o günün iki tane büyük medeniyeti ile yarışan bir millet oluşturduğunu hatırladığımızda ve bu dünyaya veda ederken diyordu ki ‘Ey insanlar, benden sonra eskiden olduğu gibi birbirimizin boynunu vuran kafirler olarak geriye dönmeyin. Hanımların sizin üzerinizde sizin de onlar üzerinde hakları vardır. Ey insanlar,  birbirimizden farkımız yok. Ne Arap’ın Acem’e, ne Acem’in Arap’a üstünlüğü vardır. Hepiniz Ademdensiniz, Adem ise topraktandır.’

Bu uyarıları hatırlarken veda haccında Arafat’ta vakfe sırasında şu üç cümlelik üç ana noktaya işaret eden; ‘Ey insanlar, müminler kardeştir. Mümin mümine malı, canı ve namusu haramdır.’ uyarısını hatırladığımızda bugün yaşadıklarımızın özümüzden kopuş olduğunu anlamak bizi gerçekten müteessir ediyor. Bugün ve yarın birlikte yapacağımız değerlendirmelerle inşallah bu yaranın çözümüne katkı sunacak ifadeleri sizden dinleyeceğiz. Ümit ederim ki bu  hem Din Sosyolojisi  Anabilim Dalı adına hem de ülkemiz adına hayırlar getirir ve bizim bazı değerlerimizi  yeniden düşünmemizi, yeniden sahip olduğumuz ve olmamız gereken  değerleri hatırlayıp özümüze dönmemize vesile olur.”
Sempozyumun ilk açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Korkut Tuna yaptı. Prof. Dr. Tuna  “Batılı Bilme Tarzları Karşısında İslami Bilgi” konusunda bilgiler aktardı. 

Sempozyumda Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünver Günay “Günümüz İslam Toplumlarında Şiddet ve Terör”,  Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Arslan “Din Şiddet Ekseninde Kadın Cinayetleri”, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Aydemir “Dini Kaynaklı Terör Üzerinde Eğitimin ve Çevresel Faktörlerin Etkisi”, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Öztürk “Türkiye’de  Aile İçi Şiddet ve Kadın Sığınma Evleri”, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Er “Günümüz İslam Milletlerinin Problemleri”, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arslantürk “İslam Ümmetinin Problemleri”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kurt “İslam Toplumlarının Gerilemesine İlişkin Tarihsel Sürece Sosyolojik Bir Bakış”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kirman “İslamofobi Korkudan Düşmanlığa” konularında ilk gün oturumunda bilgi aktardı. 

6 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen çalıştay programında ise birinci grup oturum başkanı Prof. Dr. Ejder Okumuş “Din Sosyolojisi Derslerinde Karşılaşılan Problemler”  konusunu, ikinci grup oturum başkanı Prof. Dr. Abdulvahap Taştan “Din Sosyolojisi Lisanüstü Eğitim Programlarında Ortak Müfredat Geliştirme” konularındaki bilgilerini katılımcılara aktardı. 
XI.  Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Koordinasyon toplantısına katkı sağlayan düzenleme kurulu üyelerine, katılımcılara ve Hayırsever işadamı Bilal Şahin’e Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey tarafından teşekkür plaketi verildi.

Editör: TE Bilişim