Anadolu'da iki bayram arasında düğün yapılmaz anlayışı giderek bir inanış olmaktan çıkıyor. Kurban Bayramı arefesinde dahi Yozgat'ta davullar çaldı, düğünler yapıldı. O düğünlerden bir tanesinin adresi Akdağmadeni oldu.
    Yozgat'ta iki bayram arası düğün yapılmayacağına dair inanış gençlerin bir birine olan sevgisi ile yıkılmaya başladı. Her ne kadar aile büyükleri iki bayram arasında düğün yapılmayacağını düşünse de Anadolu topraklarında iki bayram arası da olsa düğünler yapılmaya, seven gönüller birleşmeye devam ediyor.
    Yıllardır Anadolu kültüründe yer edinen davul ve zurnanın halen varlığını sürdürdüğü Yozgat'ta düğünlerde ortaya çıkan motifler kültürün hala korunduğunun göstergesi oldu.
    Genellikle üç gün süren Yozgat düğünlerinden bir tanesi de bayram arefesinde yapıldı. Akdağmadeni İlçesi'ndeki düğünde elektronik müzik aletlerinin yanı sıra davul ve zurnanın da yer ediniyor olması, bir müzik kültürünün hala günümüze kadar sürüp geldiğinin göstergesi oldu.
    Üç gün süren düğünün iki gününde bir kaynaşma içerisinde yapılan düğünün son gününde gelin alma merasimi yaşandı. Araç konvoyları eşliğinde  kız evine giden düğün alayına davul ve zurna da eşlik etti. Beyaz gelinliği ile eşinin kolunda evinden çıkan gelinin erkek evine gelmesi sırasında ise yine düğünlerin el değmemiş kültürleri ortaya çıktı.
    Gelin arabadan indiği sırada desti kırıldı. Erkek evinde ilk dansı gelin ve damat yaptı. Daha sonra takı merasimine geçildi. Takı merasimi sırasında düğünü katılan davetliler gönüllerinden ne koptuysa yeni evli çifte altın ve para vererek destek çıktılar. Akdağmadeni İlçesi'ndeki düğün de Gökhan ve Büşra çifti sevenlerinin de katıldığı görkemli bir düğünle dünya evine girdiler.
BİRİNCİ GELEN BAYRAĞI DA ALIR PARAYI DA
Düğünün en ilginç görüntüsü ile düğün bayrağı karşılığında alınacak bahşiş için koşu yapan gençlerle oluştu.
    Eski yıllardan beri süre gelen bir geleneğin sporla birleştiği düğünde bayrağa talip olan gençler yüz metre koşu yaptılar.
    Elinde bayrak düğün kahyasının işareti ile koşmaya başlayan gençler bayrağı elde ederek, düğün sahibinden alacakları bahşiş için kıyasıya mücadele ettiler. Yarışma neticesinde birinci gelen gence 35 TL, ikinciye 20 TL, üçüncüye de 15 TL para ödülü verildi.

Editör: TE Bilişim