Özkaldı, DSİ'nin kuruluşundan bugüne kadar toplam 58 santral ve 706 baraj yaptığını söyledi. DSİ tarafından içme suyu, baraj, enerji, taşkın koruma gibi projelere bugüne kadar yaklaşık 48 milyar dolar harcandığını kaydeden Özkaldı, bu yatırımların ülkeye katkısının ise 130 milyar doları bulduğunu vurguladı.
    Türkiye'ye düşen yağışın ortalama 112 milyar metreküplük kısmının kullanılabildiğini, bunun da yaklaşık 73'ünün sulamada, yüzde 16'sının içme suyunda, yüzde 11'inin de sanayide kullanıldığını ifade eden Özkaldı, Türkiye'nin su zengini olmadığını, su fakiri bir ülke de olmadığını ifade etti. Özkaldı, ''Türkiye kendi kendine yetebilen, fakat su stresi olan bir ülkedir. Bunun anlamı şu; suyu bol kullanma, dikkatli, ekonomik ve tasarruflu kullan demektir'' diye konuştu.
2012'DE ÖNCELİKLİ PROJELER İÇME
SUYU PROJELERİ
    DSİ'nin 81 ilin içme suyu projesini geliştirmekle yükümlü bir kurum olduğunu anlatan Akif Özkaldı, bu çerçevede 2012'de de en öncelik verdikleri projelerin ağırlıklı olarak içme suyu projeleri olacağını bildirdi.
    81 il merkezinde yaklaşık 43 milyon kişinin yaşadığını ve bunların yıllık duyduğu su miktarının 3,8 milyar metreküp olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü, ''Elimizdeki su miktarı ise 5,2 milyar metreküp. Bu su kaynağı ile il merkezini buluşturmamız gerekiyor. Onların planlarını yaptık'' dedi. İçme suyu temininin ardından sulama suyu projeleri geldiğini anlatan Özkaldı, tarım amaçlı sulama projelerinin devam edeceğini, özellikle Karadeniz'de de taşkın koruma projeleri yapılacağını bildirdi.
İÇME SUYUNDA 9 İL ACİL
    Adıyaman, Aydın, Çankırı, İzmir, Nevşehir, Sakarya, Sinop, Yozgat ve Batman illerinin içme suyu problemlerinin acil olarak çözülmesi gerektiğini kaydeden Özkaldı, Ankara ve İstanbul'da ise şu anda herhangi bir içme suyu problemi bulunmadığını söyledi.
    Özkaldı, ''Ankara'da takriben şu anda hiç yağış almasak bile mevcut potansiyelimizde 1,5 yıla kadar yetecek su potansiyeli var. İstanbul'da da bir problem yok'' dedi.
    Ankara'da Gerede'den Çamlıdere Barajına isale hattından su getirilmesi işine başlandığını, bu da tamamlandığı zaman Ankara'nın uzun yıllar içme suyu problemi olmayacağını kaydeden Özkaldı, şunları söyledi.
    ''İstanbul'da da bir problem yok. Orada önceki yıllarda DSİ marifetiyle Yeşilçay sistemi yapılmıştı. Melen sistemini de tamamlama aşamasına geldik. Bu yıl sonu itibariyle Melen Irmağından Kağıthane deposuna kadar yaklaşık 180 kilometrelik hat tamamen bitmiş olacak.
    Arıtma tesisi, boğazın altından geçen tünel dahil olmak üzere 11 paketi 2011 yılı sonu itibariyle tamamlayacağız. 2012'de sadece arıtmanın testleri, deneme yapılacak. Diyebilirim ki 2012 yılı içerisinde bunu tamamen hizmete alacağız.''
Editör: TE Bilişim