Ankara-Tiflis bağlantılı İpek Yolu Ankara-Yozgat-Sivas arası Hızlı Tren projesinin ilk etabındaki altyapı çalışmaları tamamlanırken, birinci ve üçüncü etap çalışmalarının yüzde 30 seviyesine getirildiği, Ankara-Kayseri bağlantılı hızlı tren projesinin ise ihale aşamasına getirildiği bildirildi.
Devlet Demir Yolları (DDY) İşletmesi 2. Bölge Müdürü Yardımcısı Mehmet Bayraktutar, Ankara-Tiflis bağlantılı İpek Yolu Hızlı Tren projesinin ilk etabını oluşturan Yozgat'ın Yerköy ilçesi ile Sorgun arasındaki altyapı çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Bayraktutan, ikinci etabı oluşturan Sorgun-Sivas ve üçüncü etabı oluşturan Yerköy-Kırıkkale arasındaki çalışmaların ise yüzde 30'lar seviyesine getirildiğini söyledi. Ankara-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Demir Yolu Hattı'nın Elmadağ geçiş güzergahının hem mevcut proje ile birlikte hem de Ankara-Kayseri Hızlı Tren projesini de yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Bayraktutan, ''Ankara-Yerköy Elmadağ geçişi ile Yerköy-Kayseri arası mevcut demiryolu hattında yapılacak iyileştirmeyle hızlı tren devreye sokulacak. Bu konuda proje çalışmalarının sonuna gelindi. Elmadağ-Mamak kesimlerinde ise istimlak çalışmaları devam ediyor'' dedi.
Hızlı Tren projesi kapsamında devam eden altyapı çalışmalarının bitirilen kesimlerinde üstyapı çalışmalarının 2016 yılında ihalesinin yapılacağını anlatan Bayraktutan, ''Projeler yeni olduğu için 2016 yılına kadar Kırıkkale’ye kadar alt yapı alışmaları biter olarak görülüyor. Yerköy-Kayseri hızlı tren projesi kapsamındaki hat üzerinde bulunan Yerköy ilçe merkezindeki üst geçitle ilgili bir proje hazırlanacak, çalışmalar devam ediyor. Yerköy-Kayseri arasındaki hızlı tren projesi ihale aşamasına gelindi'' diye konuştu.
Proje tamamlandığında, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Doğankent, Yavuhasan, Yıldızeli, Kalın bölgelerinde kurulacak 7 istasyondan trene binecek olan yolcular, Tokyo üzerinden Güney Kore ve Çin, Urumiçi, İslamabat, Bakü, Tiflis hattını geçerek, İtalya, Almanya, Fransa ve İspanya'ya kadar gidebilecek.
Toplam 602 kilometre olan Ankara-Sivas demiryolu güzergahı devam eden projenin devreye sokulmasıyla birlikte 141 kilometre kısalarak Yozgat üzerinden 461 kilometreye inecek, seyahat süresi ise 12 saatten 2 saat 51dakikaya, 21 saat olan İstanbul-Sivas arası ulaşımı ise 5 saat 49 dakika olacak.

Editör: TE Bilişim