Sorgun'un Karakız Beldesi'nde bulunan Hitit dönemine ait heykel atölyesinin bulunduğu bölgede bilimsel araştırma yapılması istendi.

     Yozgat Valiliği, M.Ö. 2'nci bin yılın sonlarına ait tamamlanmamış aslan heykellerinin bulunduğu bölgenin koruma altına alındığı ve sit alanı olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bakanlıktan bölgede bilimsel araştırma ve kurtarma kazısı yapılması talebinde bulundu.

     Hititlerin heykelcilik konusuna önem verdiği, Karakız bölgesindeki atölyelerinde yapılan heykellerin Çorum Hatuşaş'a götürdüğü belirtilen talep yazısında, yapılacak bilimsel araştırma ve kurtarma kazılarıyla bölgenin turizme kazandırılacağı, kazılar sonunda ortaya çıkacak olan eserlerin açıkhava müzesi olarak değerlendirilebileceği de vurgulandı.

     Yapılan ilk belirlemelere göre, tarihte kayıp şehir olarak bilinen Pteria Antik Kenti kalıntılarının bulunduğu Kerkenes Dağı'nın 20 kilometre doğu-kuzeydoğusundaki Karakız beldesini çevreleyen büyük bir Hitit İmparatorluğu taş ocağının yer aldığı kaydedilerek, bölgeye ilgili hazırlanan raporda şöyle denildi:

     ''Bu konumun neden seçildiği tam olarak bilinmemekle birlikte, granit tabakalarının eklemlenişi ve büyük granit blokların elde edilmesinin mümkün oluşu konuya kısmen açıklık getirmektedir. Yörede yaşayanlar tarafından yıllardır varlığı bilinen iki tamamlanmamış heykel ile taş ocağının çeşitli özellikleri bulunmaktadır.

     Üslup ve işçilik özellikleri M.Ö. 2. binyılın sonlarına ait olduklarını düşündürmektedir. Bunlarla ilişkilendirilebilecek tek buluntu tipik iki Hitit çekicidir. Aslan kaidelerinden biri Karakız beldesinde oyulduğu blokların arasında ayağa kaldırılmış halde durmaktadır. Arka tarafına matkapla açılmış bir oyuk, definecilerce dinamitlendiğini göstermektedir.

            Yakın çevrede sadece bir pençe bulunmuştur. İkinci heykel ise, bir kaç kilometre ötede, akarsu, şelale ve pınarlarıyla sık ziyaret edilen yerel bir mesire yeri haline gelen Hapisboğazı'nda, ağaçlar arasında saklı halde bulunmuştur. Çevrede taş çıkarıldığına dair kanıtlara rastlanması, bu heykelin de oyulduğu yerde bırakıldığını düşündürmektedir.''

Editör: TE Bilişim