Yozgat'ta, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından verilen girişimcilik eğitimine katılan 37 engelli vatandaş hazırladığı proje karşılığında aldıkları 36 bin liralık hibeyle kendi işlerinin patronu oldu.
Yozgat İŞKUR Müdürü Nevzat Atak, İŞKUR’un kamu istihdam kurumu olarak işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması yönünde politikalar belirleyen bir kurum olduğunu belirterek, “ Bu bağlamda kendi işini kurmak isteyen engellilere yönelik hibe programımız var. İŞKUR Genel Müdürlüğünün finansa ettiği 36 bin liraya kadar 30 bin lirası makine ekipman 6 bin lirası da diğer giderler olarak belirlenen bir program 2016 yılının Mart ayı sonuna kadar ilimizde 37 tane engelli vatandaşımız bu programdan yaralandı. Engelli vatandaşlarımızdan İsmail İşbilen karton bardak üretimi üzerine bizim desteğimiz ile makineyi aldı. Diğer engellilerimiz de büyük ve küçükbaş hayvancılık üzerine işletme kurdu” dedi. Amaçlarının Yozgat'ta işsizliğin azaltılması, engelli vatandaşların kendi iş yerlerini kurmasını sağlamak olduğunu ifade eden Atak, “İsmail İşbilen bu iş yerini kurmakla beraber yanında iki işçi istihdam etti. İsmail İşbilen bu yönde Türkiye’deki ilk örneklerden bir tanesi diyebilirim. Bu programda teklif çağrısına çıkıldıktan sonra girişimcilik eğitimi olan engellilerimiz müracaat ediyorlar projeleri ile birlikte projeleri ön değerlendirme ve Yozgat il istihdam kurulunun onayından sonra Türkiye İŞKUR’umu Genel Müdürlüğüne gönderiliyor ve komisyon bu projeyi uygun bulduktan sonra ödeneklerini gönderiyor. Makine ekipmanları aldıktan sonra engelliye biz parasını bir defada ödüyoruz ve üç sene boyunca takip ediyoruz. Biz bu programı üçüncü senenin sonunda tüm makine ve ekipmanları engellimize hibe ederek biz programın takibini bırakmış oluyoruz. Geri ödemesi olmuyor, bu bir hibe programı” diye konuştu.
Atak, engelli hibe müracaat son tarihi 10 Haziran 2016 olduğunu hatırlatarak engelli vatandaşların 10 Haziran 2016 tarihine kadar Yozgat İŞKUR il müdürlüğüne projelerini teslim etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
İŞKUR’un hibe destek programından yararlanan engelli vatandaş İsmail İşbilen, İŞKUR’un açmış olduğu kurslara katılıp sertifika aldığını belirterek, “ Sertifika aldıktan sonra bardak imalatını yapmaya karar verdim. İŞKUR müdürlüğümüzde bize yardımcı oldu. Bizde bu işletmeyi Yozgat’ta tek olarak kurduk ve devam ediyoruz. 30 bin lira hibe aldım. Üretilen ürünler genelde kantinler, çay ocakları, kafeler, hastaneler, otobüs firmaları ikram için kullanıyorlar. Bu tür yerlere sevk ediyoruz. Devletimizin bize sahip çıkması çok güzel bir şey bize sahip çıktıkta bizde büyümeye devam ediyoruz. Aldığımızı geri tekrar üretici olarak istihdam sağlayarak devletimize vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim